Vepřové koleno na pivu s kysaným zelím, slaninou, hořčicí a medem - postup přípravy
Vepřové koleno je klasickým kouskem české kuchyně, za kterou se sjíždějí turisté z celého světa. I když typický recept s pouhou solí, česnekem a kmínem má svoje nezaměnitelné místo pod sluncem, možná byste chtěli vyzkoušet i méně obvyklé způsoby přípravy prasečí nohy. Prozradíme vám velmi chutný recept na koleno vařené v koření, podávané s kysaným zelím a báječnou pikantní omáčkou.
Vařené koleno
Na potření
Zelí
Vepřové koleno i s kůží vložte do velkého hrnce, přidejte k němu tři velké bobkové listy, pokud chcete, přisypejte také asi jednu polévkovou lžíci jalovcových bobulí. Přidejte také šest hřebíčků dvě celé oloupané cibule, několik petrželových stonků. Očistěte dvě velké mrkve, nakrájejte je podélně na silné plátky a přidejte je do hrnce ke koleni. Nakonec osolte jednou polévkovou lžící soli, přidejte jednu lžíci vločkového chilli a vše zalijte půllitrem světlého piva. Nakonec přilijte tolik vody, aby bylo koleno úplně ponořené, postavte hrnec na kamna, přiklopte pokličkou a na mírném ohni zvolna duste asi 2 až 2,5 hodiny.
Uzenou slaninu zbavte případné kůže a nakrájejte na proužky. Na kamnech rozehřejte pánev s kapkou rostlinného oleje a vhoďte na ni slaninu opéct dozlatova. Nakrájejte jednu cibuli na jemné kostičky, a dva oloupané stroužky česneku rovněž nasekejte najemno. Když slanina lehce zezlátne a zprůhlední, vylovte ji z pánve na talířek a namísto ní do výpeku v pánvi vhoďte cibuli a česnek. Bílé kysané zelí důkladně vymačkejte od nálevu a když je cibule s česnekem mírně opečená, přihoďte k nim také zelí. Pak vraťte do pánve i slaninu, osolte a opepřete, přidejte kmín a zalijte dvěma sty mililitry světlého piva. Přidejte k zelí hrubozrnnou hořčici a lžíci medu a všechny suroviny důkladně promíchejte.
Uvařené koleno vylovte z vývaru a kůži na povrchu rozkrájejte ostrým nožem tak, abyste vytvořili mřížku. Do malé misky nalijte jednu polévkovou lžíci sójové omáčky, přidejte jednu čajovou lžičku plnotučné hořčice a jednu lžíci olivového oleje a vše smíchejte do jednolité konzistence.
Do plechu na pečení vložte zelnou směs z pánve, rozložte ji po celé ploše plechu a položte na něj koleno. Sójovou omáčkou pak potřete celý povrch kolene tak, abyste nevynechali ani prostor uvnitř zářezů. Trocha omáčky vám ještě zbude. Dejte koleno péct do trouby předehřáté na 220 °C po dobu 20 až 25 minut, přičemž po deseti minutách pečení jej potřete zbylým množstvím marinády a nechte dopéct.