V hlavní roli chleba: Obložená topinka a jogurtový chlebíček - postup přípravy
Chléb je boží tělo, učila své věřící církev. Ať je to, jak chce, už tisíce let toto pečivo tvoří základ lidského jídelníčku. Víte ale, že je možné si užít jeho chuti i jinak, než jen jako prostý podklad pod sýr nebo šunku? Poradíme vám dva geniální recepty, které se vám v kuchyni budou zaručeně hodit.
Obložená topinka s vajíčkem a sýrem
Rychlý hrnkový recept na jogurtový chlebíček
Ukrojte dva silnější krajíce chleba a kus sýra nastrouhejte na hrubém struhadle. Na kamnech rozehřejte pánvičku s kouskem másla a nechte ho úplně rozpustit. Když začne máslo pěnit, vložte na něj dva krajíce chleba a nechte je opéct z obou stran dozlatova. Jakmile otočíte krajíce na druhou stranu, na tu vrchní rozdělte strouhaný sýr. Poté krajíčky podlijte bílým vínem a pokračujte ve smažení, dokud se úplně neodpaří.
Na druhé pánvičce s trochou oleje usmažte ze dvou vajíček volská oka tak, aby bílek byl tuhý, ale žloutek tekl. Mezitím se sýr na topinkách krásně rozteče. V tu chvíli přemístěte volská oka na topinky, odstavte z pánve, posypejte nasekanou pažitkou a podávejte.
Zapněte troubu, aby se předehřála na 180 °C. Do hluboké mísy nalijte mléko, přidejte do něho jogurt a dvě čajové lžičky citrónové šťávy. Metličkou pak všechny ingredience smíchejte do hladké konzistence, což bude trvat okolo 10 minut. Do jiné misky prosejte hladkou mouku a jedlou sodu nebo prášek do pečiva a obě přísady vzájemně dobře promíchejte. Tuto suchou směs pak zalijte rozšlehaným jogurtem v mléce a zadělejte hutné těsto. Zprvu se bude drobit, ale nevzdávejte se a pokračujte v míchání, dokud hmota nezačne aspoň zhruba držet tvar. Poté vyklopte těsto na pracovní plochu a pokračujte v hnětení ručně.
Když těsto získá hladkou a nelepivou konzistenci, zformujte z něj bochník, položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Na povrchu bochníku vytvořte nožem křížem dva hluboké zářezy. Posypejte bochník přes sítko hladkou moukou a vložte ho do trouby péct 35 minut. Nechte zchladnout a podávejte.