Fenomenální příloha k masu: Opečené brambory se slaninou - postup přípravy
Hlízy původem z Ameriky jsou jednou z nejbáječnějších plodin, které kdy spatřily světlo světa. Jsou dokonale univerzální a hodí se pro nejrůznější způsoby tepelné úpravy i ochucení. Představujeme vám recept na lahodné opečené brambory se slaninou, kterého se nebudete moci nabažit. Píšeme sice, že se jedná o přílohu, faktem ale je, že si je parádně užijete i samotné.
Ingredience
Brambory umyjte pod tekoucí vodou a oloupejte z nich slupku. Když jsou oloupané, nechte je chvilku ponořené ve studené vodě, aby se vyplavil škrob. Vodu poté slijte a brambory nakrájejte na kolečka o síle kolem půl centimetru. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na poloviny a ty nasekejte na jemné proužky. Slaninu nakrájejte na plátky.
Na kamnech rozehřejte hlubokou pánev s kovovými úchyty či hrnec a nalijte do něj dvě polévkové lžíce rostlinného oleje. Když je horká, vhoďte na ni cibuli a osmažte ji dozlatova. Poté na pánev přidejte také plátky slaniny a restujte, dokud neucítíte slastnou vůni a slanina nezprůhlední. V tu chvíli přidejte do pánve pokrájené brambory, zmírněte plamen na pomezí mírné a střední teploty a pokračujte v restování. Čas od času vše promíchejte, aby se rovnoměrně opekly všechny brambory z obou stran.
Během restování přidejte do pánve čtyři polévkové lžíce domácího vepřového sádla, které rozmíchejte, aby se jím všechny brambory obalily. V průběhu restování posypejte brambory solí, mletým pepřem a znovu dobře promíchejte, aby se všechno koření dostalo ke všem plátkům brambor.
Když jsou brambory opečené, zastavte oheň, přidejte do pánve lžičku sladké mleté papriky, promíchejte a vše zalijte 250 mililitry vody. Velmi dobře promíchejte, zakryjte hrnec alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C péct 30 minut. Poté brambory odkryjte, zvyšte teplotu na 250 °C a dopékejte dalších 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Pak už jsou brambory hotové a můžete je podávat.