4 recepty na dortový krém - postup přípravy
Pokud plánujete oslavu a chystáte se pro oslavence sami upéct narozeninový dort, pak pravděpodobně váháte, jaký na něj použít krém. Vsaďte proto na jednu z těchto ověřených variant, z nichž každá povýší váš výtvor na opravdové cukrářské dílo.
Univerzální žloutkový krém
Univerzální jogurtový krém
Karamelový krém
Čokoládový krém
Univerzální žloutkový krém
1. V míse vyšlehejte vaječné žloutky společně se lžící krupicového cukru. Poté zbylé množství cukru vsypte do rendlíku a zalijte 80 mililitry vody.
2. Na středním plamenu směs přiveďte k varu a vyčkejte, než se vytvoří řidší karamel. Poté jej odstavte z plotny a pokračujte ve šlehání, tj. do žloutkové pěny postupně lijte právě zhotovenou karamelovou směs a mixujte, dokud dokud nezíská hustou a nadýchanou konzistenci.
3. Na závěr do krému vlijte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a dobře mixérem naposledy prošlehejte. Výslednou směs přikryjte potravinovou fólií a dejte chladit do lednice na několik hodin.
Snažte se připravený krém skutečně co nejdříve spotřebovat. Má omezenou trvanlivost. Použít jej můžete například na zdobení narozeninového dortu, na plnění kremrolí anebo do žloutkových věnečků a větrníků.
Videopostup krok za krokem:
Univerzální jogurtový krém
1. Jogurt (ideálně ovocný) nalijte do středně velkého hrnce, přidejte škrob, cukr a vejce a pravidelně míchejte. Ze směsi by během pár minut měla vzniknout hladká a hustá pasta. Když dosáhne této konzistence, pokračujte ve vaření zhruba dalších 10–20 vteřin a poté hrnec sejměte z plotny.
2. Jogurtový základ přelijte do misky, kterou zakryjte potravinářskou fólií, a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím v další míse rozšlehejte změklé máslo. Do něj poté přilijte kondenzované mléko a mixérem šlehejte, dokud směs nezíská hladkou konzistenci.
3. Poté máslo postupně smíchejte s vychladlou jogurtovou směsí a opět vše pořádně prošlehejte. Vzniklý krém můžete okamžitě použít. Jeho velkou výhodou totiž je, že nepotřebuje tuhnout v lednici a dokonale drží svůj tvar i konzistenci.
Náš tip: Pokud jste použili ovocný jogurt, můžete do něj přidat také na kousky nakrájené ovoce. Výsledek tak bude o to chutnější.
Videopostup krok za krokem:
Karamelový krém
1. Vanilkový lusk podélně překrojte napůl, vyškrábejte z něho semínka a vložte oboje do kastrůlku se silnějším dnem. Zalijte lusk mlékem a vložte na 3 až 4 hodiny (klidně ale i déle) do ledničky. Mléko získá neuvěřitelnou vanilkovou vůni.
2. Po uplynutí dané doby vyjměte lusk, přidejte k mléku cukr a hladkou mouku a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí. Následně postavte kastrůlek na sporák a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, dokud hmota dostatečně nezhoustne. Když získáte krém zhruba o hustotě pudinku, odstavte kastrůlek ze sporáku a nechte směs trochu zchladnout. Pak přidejte 200 gramů změklého másla, přilijte kondenzované mléko a důkladně vše promíchejte dohladka.
3. Výslednou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji můžete použít ke zdobení dortů, vaflových trubiček či nejrůznějších řezů nebo dezertů.
Čokoládový krém
1. Připravte si čistou pánev a nalijte do ní kondenzované mléko. Přidejte kakao a důkladně promíchejte stěrkou dohladka. Nakonec dodejte mléko a pokračujte v míchání stěrkou, dokud se všechny přísady dokonale nespojí.
2. Dejte pánev na sporák a pokračujte v neustálém míchání, aby se krém nesrazil. Jakmile smetana začne vřít, vařte ji ještě 5 minut a poté přidejte hořkou (případně mléčnou) čokoládu a neustále míchejte. Když se čokoláda úplně rozpustí, sejměte pánev ze sporáku. Krém dejte do čisté misky, zakryjte jeho povrch potravinářskou fólií a nechte ho zcela vychladnout.