5 skvělých tipů pro bezproblémové grilování - postup přípravy
Není mnoho příjemnějších letních aktivit než je zahradní grilovací party. Domácí lahodně propečené hamburgery, steaky či ryby jsou prostě k sežrání. Pokud při jejich přípravě navíc použijete následujících pět tipů, bude pro vás příprava jídla na grilu ještě mnohem snazší.
Na hamburgery položte led
Pokud se chystáte grilovat hamburgery, připravte si nyní k ruce kromě masa také kostky ledu a másla. Na každou placku z mletého masa při grilování položte kousek ledu a másla a grilujte, jak jste zvyklí. Tyto přísady pomohou zabránit vysychání masa, které tak bude zvenčí křupavé a uvnitř zůstane lahodně šťavnaté.
Uhlí položte jen na jednu stranu grilu
Pokud míváte potíže s častým připalováním grilovaných pokrmů, zkuste umístit žhavé uhlíky jen do jedné části grilu. Díky tomu získáte dvě tepelné části a můžete maso v případě, že se začne připalovat, přemístit do té chladnější, čímž sice bude pokračovat grilování, ale riziko vzniku připálenin se rapidně sníží.
Ryby namočte do vody
Ryby a voda k sobě neodmyslitelně patří, málokoho by však napadlo, že to platí i v případě grilování. Pokud rybu před pobytem na rozpáleném roštu ponoříte na 10 minut do vody s rozpuštěnou solí, zabráníte tak rozpadání masa při následné tepelné úpravě.
Postříkejte maso moštem
Jablečný mošt je zázračná tekutina, která dokáže vašemu grilovanému masu dodat jedinečnou chuť a vůni a navíc zabrání jeho vysychání během pobytu na roštu. Stačí moštem naplnit rozprašovač a během grilování jím maso postříkat. Namísto moštu můžete použít i rozředěnou BBQ omáčku.
Pokrmy si připravte předem
Pokud čekáte zahradní slavnost s množstvím hostů, možná vás přemáhá nervozita z nedočkavých strávníků, kteří stojí u grilu doslova frontu. Tomu můžete předejít tak, že se na grilování připravíte dopředu. Začněte proto grilovat s dostatečným předstihem, abyste měli jídlo nachystané už při příchodu hostů nebo krátce po něm.