6 triků, jak připravit dokonale šťavnaté a chutné maso - postup přípravy
Správná úprava masa dokáže vytvořit opravdu lahodný pokrm. Lze však udělat i mnoho chyb, kdy maso na talíři bude tvrdé, vysušené a nedobré. Pokud ale dodržíte několik zásad nebo použijete některý z osvědčených triků, něco podobného vám určitě nehrozí.
Marináda ze škrobu
Pokud chcete mít na mase hezkou kůrčičku, lze ho namarinovat v jakémkoli škrobu, který smícháte s vodou. Chvilku ho v ní nechte ležet a pak dejte na rozpálenou pánev. Na ní se maso nesmí mačkat na sebe, aby nepustilo vodu a nevařilo se, ale hezky smažilo.
Citron dělá zázraky
Trocha citronové šťávy dokáže odhalit chuť masa. Nesmí jí však být hodně, stačí před smažením maso zlehka pokapat. Pokud ho nesmažíte, ale pečete v troubě, můžete na každý plátek masa položit tenký plátek citronu.
Dobře ho osolte
Pokud chcete mít maso opravdu dobré, musí být osolené. Mnohá masa, pokud je přes smažením osolíte, však pustí hodně šťávy a jsou pak vysušená. Proto je mnohokrát lepší, když sůl použijete až po smažení.
Bez cibule by to nešlo
K masu se nesmírně hodí cibule. Musíte ji však nakrájet
najemno, aby dokonale pustila chuť. Poté ji smíchejte s kořením na marinádu. Ke smaženému vepřovému masu se hodí černý pepř, šafrán, kurkuma, rozmarýn, tymián, fenykl, kari či chmeli-suneli. K hovězímu feferonka, petržel, bazalka, šalvěj a rozmarýn. Na jehněčí pak zázvor, tymián, černý pepř, petržel a šalvěj.
Použijte alkohol
Maso a alkohol jde k sobě. Například použití vodky při vaření dobře zdůrazní chuť vepřového masa. Bude tak jemnější. Víno se zase hodí na pokrmy z hovězího masa. Alkohol lze přidat i do marinády, do níž maso naložíte.
Francouzská hořčice nezklame
Pokud si nejste jistí, jaká marináda je k masu vhodná, a nemáte čas, použijte trochu francouzské hořčice. Potřete jí maso a nechte ho alespoň půl hodiny odležet před smažením. Díky tomu bude po usmažení křehké, jemné a šťavnaté.