9 tipů na dobroty z brambor - postup přípravy
Brambory jsou popravdě univerzální ingredience, bez níž se téměř žádná kuchyně neobejde. Kromě toho, že je lze proměnit v různé druhy příloh k masovým i zeleninovým pokrmům a skvělé jsou i jako „plnivo“ do polévek, existuje ještě celá řada dalších dobrot, které z nich můžete snadno a rychle v kuchyni vykouzlit.
1. Plněné brambory
Podobně, jako se připravují plněná vejce, můžete pojmout také brambory. Zvolte menší kousky, které i ve slupce zapečte s libovolnou náplní, hodí se totiž prakticky vše, co najdete v lednici.
2. Zapečené plněné brambory
Brambory pečené v troubě mohou mít bezpočet nejrůznějších podob. Zkuste je po upečení uprostřed nakrojit, pokapat olivovým olejem, posypat bylinkami a kořením a na pár minut je do trouby vrátit. Poté tyto křupavé mazlíky ozdobte třeba opečenou slaninou, zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
3. Hash Browns
Pod tímto anglickým názvem se skrývají smažené placičky z předvařených strouhaných brambor a cibule a případně česneku. Tyto přísady osolte, promíchejte a opečte v pánvi na kousku másla v podobě malých placiček.
4. Medové brambory
Vyberte si maličké kulaté brambůrky, které uvařte i se slupkou doměkka. Poté je rozmačkněte vidličkou na placku, kterou opečte na oleji. Po opečení brambůrky posypejte solí a kořením a přelijte medem.
5. Hranolky se sýrem
Brambory ve slupce vydrbejte a nakrájejte je na silnější hranolky. Vložte je do pánve se studeným olejem a postupně je rozehřívejte a nechte je osmažit až dozlatova. Po vyjmutí z pánve je nechte okapat, posypejte je solí a strouhaným parmazánem a dochuťte kečupem.
6. Bramborové vafle
Kdo říká, že vafle musejí být pouze sladké? Příprava brambor ve vaflovači je přitom skvělý a jednoduchý nápad, který ušetří spoustu času i špinavého nádobí. Jednoduše brambory nastrouhejte, naplňte jimi vaflovač a upečte. Výsledek je perfektní.
7. Bramborové krutony
Podobně jako krutony z chleba či baget, i ty bramborové se hodí jako doplněk salátů či polévek. Jednoduše nakrájejte brambory ve slupce na drobné kostičky. Rozprostřete je na plech, postříkejte je olejem, osolte je a opepřete a dejte je zapéct do trouby. Čas od času je prohrábněte a otočte a ke konci pečení zvyšte teplotu na maximum, aby získaly krásně křupavou kůrčičku
8. Grilované brambory v alobalu
Pro přípravu těchto brambor můžete využít gril či obyčejnou troubu. Brambory opatřete podélnými i příčnými zářezy tak, abyste vytvořili vespod spojenou soustavu hranolků. Vložte je na kus alobalu, postříkejte olejem, osolte a opepřete, případně použijte další druhy koření a zabalené brambory dejte zapéct. Hotové brambory ochuťte svou oblíbenou studenou omáčkou a posypejte bylinkami.
9. Domácí chipsy
Oblíbené bramborové lupínky si můžete připravit také doma. Ostrým nožem brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky, které na 10 minut namočte do misky s vodou a poté osušte utěrkou dosucha. Připravené lupínky pošlete do fritézy či kastrůlku s vysokou vrstvou oleje a smažte je dozlatova, nejlépe na dvakrát, aby získaly podmanivě křupavou strukturu.