Andělský dort s vanilkovým krémem a kokosem - postup přípravy
Pečení dortu nemusí být žádná věda, záleží pouze na tom, jaký si vyberete. Samozřejmě lépe vypadají ty náročné a složitě dekorované, pokud ovšem nejste přirozený talent, dokonale si vystačíte s tímto jednodušším, který se právem dá nazvat dortem andělským.
Korpus
Krémová náplň
Na ozdobu
Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do mísy a vyšlehejte je se špetkou soli, dokud nezískáte hustou a nadýchanou směs. Přidejte kyselinu citronovou, moučkový cukr a pokračujte ve šlehání. Nakonec prosejte hladkou mouku a promíchejte stěrkou odspoda nahoru. Formu na dort (o průměru 20 cm) vymažte máslem či vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte. Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů péct na 35 až 40 minut.
Mezitím se vrhněte na přípravu krému. Žloutky dejte do hrnce spolu s vanilkovým a moučkovým cukrem, promíchejte stěrkou do hladka a přimíchejte mouku s mlékem. Vařte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne, a poté přendejte do hluboké mísy. Zakryjte povrch krému potravinářskou fólií a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
Korpus po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout. Tmavší vršek korpusu sloupněte, zbytek podélně rozkrojte na dva pláty.
Máslo pokojové teploty vyšlehejte v míse, přilijte k němu krém, který jste si připravili před chvílí, a dohromady zašlehejte. Výslednou směs přeneste do cukrářského zdobícího sáčku. První část korpusu položte na servírovací tác, naneste na něj krém, položte druhou část těsta, opět naneste krém a zbytkem krému obmažte dort ze všech stran. Čokoládu nasekejte a nasypejte na vršek dortu, boky ozdobte strouhaným kokosem. Nechejte v lednici vychladit alespoň na dvě hodiny a můžete podávat, dobrou chuť!