Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Baklava s medem a vlašskými ořechy

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Baklava s medem a vlašskými ořechy - postup přípravy

Baklava s medem je sladký elegantní dezert, který kombinuje křupavé vrstvy těsta s krémovou náplní. Potěšte své blízké originální sladkou tečkou po vydatném jídle.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Náplň

Na potření

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte náplň. Ořechy restujte 5 minut na rozehřáté pánvi a nechte je vychladnout. Poté je rozemelte na jemný prášek, který odložte bokem. 

2. KROK

Poté začněte s přípravou těsta. Ve větší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, studeným máslem a vytvořte drobenku, kterou smíchejte se zakysanou smetanou a vaječnými žloutky. 

3. KROK

Z ingrediencí uhněťte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte na 1 hodinu do lednice. Poté pokračujte s přípravou náplně. Vaječné bílky vyšlehejte se solí do sněhu, do kterého vešlehejte cukr. 

Poznámka: Aby se ingredience lépe propojily, cukr přidávejte po částech.

4. KROK

Do sněhu vmíchejte rozemleté ořechy a z lednice vyjměte vychlazené těsto, které rozdělte na tři stejné části. Formu na pečení vyložte pečicím papírem a její dno pokryjte první částí, na plát o výšce 0,4 cm vyváleného, těsta. 

5. KROK

Poznámka: Těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Má-li vaše forma jiný tvar, přizpůsobte tomu tvar všech tří plátů těsta. 

6. KROK

Na těsto rozprostřete polovinu ořechové náplně, kterou přikryjte druhou částí těsta. Tu potřete druhou polovinou náplně a vrstvení zakončete třetí částí vyváleného těsta.

7. KROK

Povrch dezertu potřete směsí vaječného žloutku a mléka a hřbetem nože ho nařežte na menší kousky. 

Tip: Při řezání se můžete inspirovat postupem níže ve videu. 

8. KROK

Na každý kousek položte jeden vlašský ořech a baklavu pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut. Nyní, ostrou stranou nože, nakrájejte dezert podél značek, které jste si vytvořili před pečením a pokračujte v pečení dalších 20 minut. 

9. KROK

Upečenou baklavu potřete trochou medu a nechte ji volně vychladnout. Poté dezert servírujte ke kávě nebo čaji. 

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů