Berlínský řízek s křenem, hořčicí a bramborovým salátem - postup přípravy
V případě, že patříte k milovníkům řízků, tento recept vás nadchne. Řízek podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty je výrazný a zajímavý díky silné vrstvě marinády z křenu a hořčice. Určitě ho vyzkoušejte, a to i v případě, že patříte mezi začínající kuchaře.
Řízek
Bramborový salát
Do hrnce vlijte vodu, posolte ji, vložte do ní očistěné brambory ve slupce a přiveďte vodu k varu. Brambory vařte 20–25 minut. V druhém hrnci uvařte vejce natvrdo – potrvá to 10 minut.
Zatímco se brambory s vejci vaří, oloupejte a nadrobno nastrouhejte křen, který v misce smíchejte s hořčičnými semínky a plnotučnou hořčicí. Mícháním ingredience spojte a odložte misku bokem.
Vepřovou kýtu nakrájejte na steaky o šířce přibližně 2 cm, přikryjte je potravinovou fólií a jemně plátky masa vyklepejte z obou stran. Maso poté z obou stran osolte a opepřete a potřete jej připravenou směsí s hořčicí a křenem pouze z jedné strany.
Poznámka: Potravinová fólie vám pomůže minimalizovat riziko porušení struktury masa a ochrání vaši kuchyň před nepořádkem způsobeným případnými odlétávajícími kousky masa a šťávou, která by z masa při klepání mohla stříkat.
V jedné míse rozšlehejte 2 vejce, do druhé mísy vsypejte mouku a do třetí vložte strouhanku. Maso obalte, nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. Řízky smažte na rozpáleném oleji a mírném ohni, z obou stran, dozlatova – potrvá to z každé strany přibližně 3 minuty.
Tip: Po usmažení na každý řízek položte plátek másla, který celkovou chuť pokrmu zjemní. Zatímco se řízky smaží, připravte si bramborový salát.
Brambory oloupejte a nakrájejte je krájecí mřížkou na brambory a zeleninu. Oloupejte také vejce a stejně, jako brambory, je nakrájejte mřížkou a přidejte k bramborám.
Nakládané okurky nakrájejte na malé kousky a přidejte je ke směsi s bramborami a vejcem. Na závěr nakrájejte najemno kopr a rovněž jej přidejte do mísy k bramborám.
Vše zalijte worcestrovou omáčkou, přidejte hořčici s majonézou a salát důkladně zamíchejte a dochuťte pepřem a solí.
Poznámka: Berlínský řízek podávejte ozdobený nakrájeným plátkem citronu a bramborovým salátem. Salát chutná skvěle také vychlazený.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty