Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné a zdravé cuketové špagety s kuřecím masem a sýrovou omáčkou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Lahodné a zdravé cuketové špagety s kuřecím masem a sýrovou omáčkou - postup přípravy

Těstoviny jsou oblíbenou součástí jídelníčku snad všech lidí na světě. Ne každý je ale může jíst. Jestliže trpíte alergií na pšeničný lepek, anebo jen chcete zredukovat příjem sacharidů ve svém jídelníčku, nemusíte se lahodných těstovin s omáčkou vzdát. Zkuste si připravit zeleninové špagety z cukety, které doplníte báječnou sýrovou omáčkou s kuřecím masem. Je to snadné a navíc veliká dobrota!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kuřecí prsíčka umyjte, osušte a nakrájejte na tenké nudličky.




Cuketu umyjte a oloupejte slupku. S pomocí speciálního struhadla na thajskou mrkev, anebo tzv. spiralizéru (obojí seženete za cenu kolem dvou set korun) nastrouhejte cuketu na tenké proužky, které připomínají špagety.

Rozehřejte na kamnech pánev s trochou oleje a smažte kuřecí prsíčka, dokud nezískají lehce zlatavý nádech. Maso podle chuti posolte a opepřete.

Přidejte k němu oloupané a najemno pokrájené (případně prolisované) stroužky česneku a cuketové špagety. Vše společně chvíli restujte.

Mezitím připravte rychlou sýrovou omáčku. Tavený sýr zmrazte a nastrouhejte ho na hrubém struhadle. Vložte do mixéru, zalijte ho horkým mlékem a přidejte trochu soli (ne moc, sýr je sám o sobě již slaný) a vše rozmixujte do hladké konzistence.

Sýrovou omáčku vlijte do pánve k cuketě a kuřecím prsíčkům. Promíchejte, přiklopte pokličkou a pár minut poduste.

Pak přidejte oregano, promíchejte a ihned servírujte na talíř.

Trochu složitější sýrová omáčka

Pokud by se vám omáčka z taveného sýra tak docela nezamlouvala, přidáváme recept na opravdovou sýrovou omáčku z opravdového strouhaného sýra, která je to pravé pro každého gurmána. Budete na ni potřebovat:

  • máslo – 20 g
  • hladkou mouku – 20 g
  • mléko – 500 ml
  • strouhaný sýr – 150 g (nejlépe kombinace eidamu – 100 g, čedaru – 40 g a parmazánu – 10 g)
  • sůl – dle chuti

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku. K jíšce postupně přidávejte mléko a dobře ho zašlehejte do houstnoucí směsi. Když je všechno mléko v hrnci, trochu osolte, přiveďte k varu a nechte asi 10 minut za častého míchání probublávat na mírném ohni.

Nastrouhejte všechny sýry na hrubém struhadle. Odstavte kastrůlek s bešamelovou omáčkou z ohně a po hrstech do ní zašlehejte strouhaný sýr. Pokud by byla omáčka moc hustá, můžete ji naředit trochou mléka, anebo přidejte méně sýra. Nakonec ochutnejte, podle chuti dosolte a ihned podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů