Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bílková roláda s jemným rybízovým krémem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 42 minut

Bílková roláda s jemným rybízovým krémem - postup přípravy

Bílková roláda s rybízem je lehký a nadýchaný dezert, který v sobě spojuje sladkost bílkového těsta s osvěžující chutí bobulí. Výhodou pokrmu je, že neobsahuje mouku.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Bobulová směs

Korpus

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve začněte s přípravou bobulové směsi. Rybíz smíchejte v hrnci s cukrem a směs začněte přihřívat. Asi po 3–4 minutách, jakmile cukr zkaramelizuje, odstavte hrnec z tepla a směs rozmixujte do hladka. 

Tip: K přípravě můžete použít čerstvé i mražené borůvky.

2. KROK

Následně rybízovou hmotu propasírujte a vmíchejte do ní. Zatím smíchejte vodu se škrobem a tekutinu vmíchejte do borůvek. Hrnec vraťte zpět na plotnu a zahřívejte ji přibližně 3 minuty, do zhoustnutí. 

3. KROK

Borůvkovou směs přelijte do mísy, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte volně vychladnout. 

Tip: Aby na směsi nevznikl škraloup, fólii na ni položte tak, aby se jí přímo dotýkala.

4. KROK

Nyní připravte pusinkový korpus. Vaječné bílky vyšlehejte do pěny a, za stálého šlehání, do ní vešlehejte cukr a poté citronovou šťávu. 

Poznámka: Cukr do směsi přidávejte po částech. Díky tomu se ingredience lépe propojí.

5. KROK

Do vzniklého sněhu vmíchejte kukuřičný škrob a těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. 

Poznámka: Aby vzniklo těsto bez hrudek, škrob před použitím prosejte.

6. KROK

Těsto pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30–35 minut. Poté korpus překlopte na čistý pečicí papír a ten použitý z něj sejměte. Zatímco korpus chladne, připravte krém. 

7. KROK

Mascarpone vyšlehejte s moučkovým cukrem a smetanou. Do vzniklého krému vešlehejte borůvkovou směs a krémem pokryjte celý povrch korpusu. 

Tip: Trochu krému si nechte na závěrečné zdobení. Místo Mascarpone můžete použít jiný smetanový sýr.

8. KROK

Těsto zarolujte, zabalte do pečicího papíru a vložte ho na 3–4 hodiny do lednice. Poté povrch rolády ozdobte zbytkem borůvkového krému.

9. KROK

Poznámka: Bílkovou roládu servírujte nakrájenou na kousky. Každou porci můžete ozdobit ještě trochou šlehačky nebo k ní přidat kopeček zmrzliny.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK

Zdroj receptu: Lieblingsdesserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů