Bílková roláda s jemným rybízovým krémem - postup přípravy
Bílková roláda s rybízem je lehký a nadýchaný dezert, který v sobě spojuje sladkost bílkového těsta s osvěžující chutí bobulí. Výhodou pokrmu je, že neobsahuje mouku.
Bobulová směs
Korpus
Krém
Nejprve začněte s přípravou bobulové směsi. Rybíz smíchejte v hrnci s cukrem a směs začněte přihřívat. Asi po 3–4 minutách, jakmile cukr zkaramelizuje, odstavte hrnec z tepla a směs rozmixujte do hladka.
Tip: K přípravě můžete použít čerstvé i mražené borůvky.
Následně rybízovou hmotu propasírujte a vmíchejte do ní. Zatím smíchejte vodu se škrobem a tekutinu vmíchejte do borůvek. Hrnec vraťte zpět na plotnu a zahřívejte ji přibližně 3 minuty, do zhoustnutí.
Borůvkovou směs přelijte do mísy, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte volně vychladnout.
Tip: Aby na směsi nevznikl škraloup, fólii na ni položte tak, aby se jí přímo dotýkala.
Nyní připravte pusinkový korpus. Vaječné bílky vyšlehejte do pěny a, za stálého šlehání, do ní vešlehejte cukr a poté citronovou šťávu.
Poznámka: Cukr do směsi přidávejte po částech. Díky tomu se ingredience lépe propojí.
Do vzniklého sněhu vmíchejte kukuřičný škrob a těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Poznámka: Aby vzniklo těsto bez hrudek, škrob před použitím prosejte.
Těsto pečte v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 30–35 minut. Poté korpus překlopte na čistý pečicí papír a ten použitý z něj sejměte. Zatímco korpus chladne, připravte krém.
Mascarpone vyšlehejte s moučkovým cukrem a smetanou. Do vzniklého krému vešlehejte borůvkovou směs a krémem pokryjte celý povrch korpusu.
Tip: Trochu krému si nechte na závěrečné zdobení. Místo Mascarpone můžete použít jiný smetanový sýr.
Těsto zarolujte, zabalte do pečicího papíru a vložte ho na 3–4 hodiny do lednice. Poté povrch rolády ozdobte zbytkem borůvkového krému.
Poznámka: Bílkovou roládu servírujte nakrájenou na kousky. Každou porci můžete ozdobit ještě trochou šlehačky nebo k ní přidat kopeček zmrzliny.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lieblingsdesserts