Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bleskový dort s čokoládovou polevou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Bleskový dort s čokoládovou polevou - postup přípravy

Upéct si chutný kakaový dort s čokoládovou polevou nebylo nikdy jednodušší. Jen pár běžných ingrediencí bude stačit na to, aby vznikla tato pochoutka. K odpolednímu kafíčku není nic lepšího.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Poleva

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vezměte mouku. Smíchejte ji nejprve s kakaovým práškem a poté s práškem do pečiva a jedlou sodou. Vznikne jednotná prášková směs, kterou dáte zatím stranou. Mezi tím do mísy rozklepněte dvě vejce, nasypte cukr a důkladně šlehejte pomocí elektrického mixéru. Když začne směs houstnout, přilijte olej a pokračujte ve šlehání. Po chvíli je základ těsta hotový a můžete k němu postupně sypat mouku s kakaem, sodou a práškem do pečiva. Těsto už míchejte jen ruční metličkou, dokud nemá požadovanou tekutou konzistenci bez hrudek. Té dosáhnete tak, že když začne enormně houstnout, přidáte vařící vodu. Tu vmícháte do těsta a vytvoříte požadovanou strukturu.

2. KROK

Těsto nalijte do formy o průměru kolem 20 centimetrů a můžete vložit do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte 45 minut. Zda je těsto upečeno zjistíte píchnutím špejle. Po vyndání nechte chvíli chladnout, projeďte nožem po vnitřku formy, rozevřete ji a vyklopte připravený korpus. Vezměte nůž a odřízněte horní část korpusu, abyste ho zarovnali. Tu rozlámejte na menší kousky a vhoďte do mixéru nasekat na drobné kousky. Takto nechte základ dortu připravený a nachystejte krém.

3. KROK

V hrnci stačí rozpustit čokoládu a následně k ní přidat máslo. Na mírném plamenu, ideálně veš vodní lázni vše rozpouštějte. Na konci přidejte mléko a vmíchejte ho do čokoládové směsi. Když je poleva hotová, naneste ji na připravený korpus. Dort polevou kompletně polijte.

4. KROK

Ve finální fázi vezměte rozmixované těsto a naneste ho na boky připraveného dortu. Ten dejte na pár hodin tuhnout do lednice, poté nakrájejte a můžete podávat. Ideálně například s trochou domácí šlehačky, která jeho chuť ještě zjemní.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů