Bounty dort z mascarpone a čokolády bez pečení i vaření - postup přípravy
Domácí dezerty a sladkosti inspirované kokosovými tyčinkami Bounty jsou už téměř legendární. Hospodyňky i profesionálové se předhánějí, kdo vymyslí lepší, snazší a zajímavější alternativu komerčních kokosových tyčinek. Vrcholem těchto snah jsou pak různé druhy dortů s kokosem a čokoládou. My vám dnes ukážeme jeden z nich, který patří do kategorie těch jednodušších. Z hlediska chuti ale patří k těm nejchutnějším. Je totiž plný krému ze smetanového sýra a plnotučné šlehačky a zalitý je opravdovou čokoládou.
Ingredience
Nejprve připravte smetanový krém. Do hluboké misky vložte smetanový sýr mascarpone nebo Philadelphia a přisypejte k němu 150 gramů krystalového a deset gramů vanilkového cukru. Elektrickým šlehačem pak začněte na nízké obrátky směs šlehat a zapracujte do smetanového sýru cukr. Pak zvyšte obrátky a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezíská jemnou a krémovou konzistenci. Poté přilijte plnotučnou smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud se smetana úplně nespojí se směsí v misce. Nyní vsypte do krému strouhaný kokos a s pomocí stěrky ho důkladně rozmíchejte.
Připravte si čtvercovou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi a její dno vyskládejte kakaovými sušenkami tak, abyste vytvořili souvislou vrstvu sušenkového korpusu. Na sušenky vyklopte polovinu smetanového krému, který s pomocí špachtle rozprostřete po celé ploše do rovnoměrné vrstvy. Na krém vyrovnejte druhé patro kakaových sušenek a na ně opět rozetřete druhou polovinu smetanového krému. Takto připravený dort vložte na 30 minut do lednice.
Zatímco se dort chladí, připravte si čokoládovou polevu. Do hluboké misky nalámejte tmavou čokoládu a zalijte ji mlékem. Misku pak vložte do mikrovlnné trouby, kde ji zahřívejte po dobu kolem 5 minut (v závislosti na výkonu vaší mikrovlnné trouby), dokud se čokoláda neroztaví. Poté obě ingredience lžící promíchejte do hladké, lesklé a tmavohnědé hmoty.
Vyjměte vychlazený dort z lednice a celý jeho povrch zalijte čokoládovou polevou, kterou rozprostřete po celém povrchu. Dort pak vraťte zpátky do lednice na dalších 30 minut, aby všechny vrstvy náležitě ztuhly a sušenky se natáhly vlhkostí. Pak už jen nakrájejte dobrotu na obdélníkové porce a podávejte.