Božské krémové řezy s karamelizovanými ořechy - postup přípravy
Bez těchto řezů už se rozhodně neobejde žádná vaše rodinná oslava. Jejich příprava je jednoduchá a chuť naprosto excelentní.
Těsto
Vařený krém
Karamel
Krém
Karamelizované vlašské ořechy
Šest vajec vyšlehejte spolu se solí a cukrem. Prosejte k nim mouku smíchanou s kypřicím práškem a dobře promíchejte. Poté do těsta vmíchejte na větší kusy nasekané vlašské ořechy. Těsto nalijte na plech o velikosti 23 x 23 cm vyložený pečicím papírem a vložte jej péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 25–30 minut.
Na krém smíchejte 3 vejce s vanilkovým i obyčejným cukrem. Metličkou opatrně vmíchejte hladkou mouku. Po přidání mléka směs přendejte na plotnu a míchejte ji, dokud nezhoustne do krémové konzistence. Hotový pudink přendejte do misky, jeho povrch přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.
Na pánvi nechte zkaramelizovat cukr. Přidejte smetanu a za stálého míchaní i máslo. Směs míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí. Nakonec ji přendejte do misky, přikryjte stejně jako pudink a nechte vychladnout.
Vyšlehejte změklé máslo a postupně do něj zašlehávejte uvařený a vychladlý pudink. Poté do něj postupně zašlehejte také vychladlý karamel, přičemž šlehejte tak dlouho, dokud směs nezíská požadovanou krémovou konzistenci.
Hotový korpus na řezy podélně rozřízněte na dvě poloviny. Promažte je krémem, ovšem vrchní polovinu otočte vrchem dolů. Další vrstva se vám tak bude mazat lépe. Nezapomeňte namazat také boční strany korpusu. Poté ho vložte na čtyři hodiny chladit do ledničky.
Na pánvi zkaramelizujte cukr. Přidejte nasekané ořechy a nechte je zhruba šest minut pražit. Po uplynutí dané doby přemístěte ořechy z pánve na pečicí papír a vložte je na třicet minut do lednice.
Posléze vyšlehejte krém ze smetany, cukru a mascarpone. Potřete jím vršek vychlazeného dezertu a na závěr ho posypejte podrcenými ořechy v karamelu. Poté ho už jen nakrájejte na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem