Bramborák plněný smetanovým sýrem - postup přípravy
Bramboráky jsou v Česku oblíbeným pokrmem a ideální rychlou večeří, hodí se ale i jako občerstvení na večerní posezení u piva a vína. Recept na dnešní verzi bramboráků je bez česneku, ale milovníci jej samozřejmě mohou přidat, stejně jako jakékoli jiné přísady! Chutnají však božsky i jen se sýrem!
Ingredience
Brambory jsou základem tuzemského jídelníčku a není divu, jsou dobré a zdravé, navíc existuje nepřeberné množství receptů, ve kterých hrají hlavní roli. Jedním z takových receptů je i tento, který přináší bramboráky v podobě, která není v Česku příliš známá. Chutnají však skvěle a rodina si je proto jistě oblíbí.
Recept je nadmíru snadný. Připravte si brambory, omyjte je a oloupejte pomocí škrabky. Počítejte, že na jednu osobu je potřeba cca 350 gramů brambor. Máslo odměřte vždy v poměru 1:10 vůči bramborám, v tomto případě tedy 35 gramů. Máslo dejte rozpustit na sporák nebo do mikrovlnky, vlijte do misky.
Nyní brambory nastrouhejte na ručním struhadle najemno přímo do misky s rozpuštěným máslem. Osolte podle chuti a vařečkou pořádně zamíchejte, aby se přísady promísily. Šťávu z brambor neslévejte. Pánev s nepřilnavým povrchem rozpalte a na dno rozložte směs s nastrouhanými bramborami. Pořádně zmáčkněte pomocí vařečky a přelijte zbytkem šťávy s máslem z misky.
Nejprve smažte na nejvyšším stupni, po jedné minutě stáhněte plamen a pečte 8 minut bez poklice. Poté otočte a opět smažte 8 minut. Následně rozetřete na polovinu placky smetanový sýr, můžete dochutit bylinkami, nechte sýr roztát, přehněte a můžete podávat k večeři spolu se sezónní zeleninou. Milovníci česneku ho mohou přidat prolisovaný do bramborové směsi, obdobně lze dodat i uzeninu, své místo si obhájí také najemno nasekaný kopr vmíchaný do sýra.