Bramborové harmoniky se slaninou a sýrem a bylinkovým dipem - postup přípravy
Když máte doma samý mlsný jazýček a pomalu vám docházejí nápady, čím jejich chuťovým buňkám polichotit, vyzkoušejte tuto levnou a snadnou, a přitom velmi efektní dobrotu v podobě zapečených bramborových harmonik podle receptu od paní Gabriely Bočkové.
Ingredience
K podávání
Brambory důkladně vydrbejte kartáčkem, ale neloupejte je. Velmi ostrým nožem vytvořte v bramboře zářezy tak, jako byste ji chtěli nakrájet na tenké plátky, které ale vespod nedokrajujte, aby držely pohromadě. Tím vytvoříte tvar jakési harmoniky.
Připravené bramborové harmoniky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, jejich povrch potřete trochou rostlinného oleje a posypejte solí, případně nějakým oblíbeným kořením. Do mezer mezi plátky vyskládejte plátky slaniny a vložte brambory do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C, kde je nechte péct v závislosti na jejich velikosti přibližně 1 hodinu.
Chvíli před dopečením vytáhněte brambory z trouby, povrch brambor zasypejte jemně strouhaným sýrem a vraťte zpátky do trouby dopéct, aby se sýr roztekl a jemně očervenal.
Než se brambory dopečou, smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, solí a jemně nasekaným koprem. Okurku nakrájejte škrabkou na tenké a dlouhé plátky.
Hotové brambory po dopečení ihned podávejte spolu s dipem ze zakysané smetany a několika plátky salátové okurky.