Bramborové karbanátky se sýrem a kari kořením - postup přípravy
Výborné turecké karbanátky vynikají pikantní chutí kari koření, česneku a chilli. Tu pak zvláštním způsobem umocňuje výrazná chuť čerstvé petrželky a celé dílo korunuje strouhaný sýr. I přesto, že jsou chuťově velmi výrazné, je milují jak dospělí, tak také děti, které se rázem cítí být o něco dospělejší. Bramborové karbanátky se hodí jako chutná svačina, ale i jako perfektní pohoštění na domácí oslavy a party.
Na těsto
Ostatní
Uvařte brambory ve slupce, slijte je, oloupejte a rozdrťte na kaši. K té přimíchejte podle chuti sůl, pepř, chilli i kari koření a vše důkladně promíchejte. Petrželku nasekejte najemno a sýr nastrouhejte nahrubo a obojí přidejte do bramborové hmoty, kterou znovu řádně promíchejte.
Rukama odebírejte kousky připraveného těsta zhruba o velikosti dlaně. Zformujte z nich nejprve kouli a poté ji rozplácněte na silnou kulatou placku. Takto zpracujte veškeré těsto. Do misky vyklepněte vajíčko, přidejte jednu lžíci mouky a lžíci bílého jogurtu.
Rozehřejte velkou pánev s trochou rostlinného oleje. Každý bramborový karbanátek obalte v připraveném těstíčku z vejce, mouky a jogurtu, nechte trochu okapat a vložte do žhavého oleje. Smažte každý několik minut z každé strany na mírném až středním ohni dozlatova.
Osmažené karbanátky posypejte trochou nasekané petrželky a ihned podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo s vaší oblíbenou studenou omáčkou.