Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové tortilly plněné sýrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Bramborové tortilly plněné sýrem - postup přípravy

S tortillami to ve skutečnosti příliš mnoho společného nemá. Snad jedině poněkud zploštělý tvar. Lepší název jsme ale vymyslet nedokázali. Představte si placku z bramborového těsta plněnou voňavým, rozteklým sýrem. Tak přesně tohle máme na mysli. Je to jednoduchý základ, který lze podle fantazie různým způsobem oživit třeba bylinkami nebo různými druhy uzeniny. I takto v základu je to však veliká dobrota, která je rychle hotová, není na ni potřeba nic zvláštního a potěší vás jak ke svačině, tak i k večeři.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte je do lehce osolené vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut, dokud nezměknou. Můžete využít i vaření na páře. Důležité je, aby brambory příliš nenasákly vodou.




Když jsou brambory dostatečně měkké, sceďte je a rozmačkejte je na kaši. Nepoužívejte k tomu ale mixér ani šlehač, namísto kaše byste získali škrobovitou břečku, která by nedržela pohromadě. Doporučujeme je proto rozdrtit ručním drtičem na brambory, anebo prostě rozmačkat vidličkou.

Rukama z bramborové kaše odebírejte podobně velké kusy, které vyválejte do tvaru koulí. Každou kuličku pak rozplácněte na placku. Na hrubém struhadle nastrouhejte sýr a trochu ho umístěte do středu každé bramborové placky a znovu ho překryjte bramborovým těstem. Uplácejte z plněného bramborového těsta úhlednou malou placičku. Tento postup opakujte se zbylým množstvím brambor a sýra.

Na kamna si položte pánev s trochou oleje a rozpalte ji. Poté snižte teplotu na minimum a dejte na pánev připravené placičky smažit z obou stran dozlatova, tedy asi 4 až 6 minut, aby se brambory opekly a sýr se roztavil. Nakonec nechte placičky okapat na talíři vyloženém pečicím papírem a podávejte s čerstvým zeleninovým salátem, případně se svou oblíbenou omáčkou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů