Bramborové karbanátky v kořeněné strouhance s parmazánem - postup přípravy
Pokud chystáte party, anebo jen filmový večer s občerstvením, mohly by se vám hodit jednoduché a rychlé miniaturní karbanátky z bramborové kaše smažené ve strouhance s parmazánem. Je to chutné občerstvení, s jehož přípravou si poradí i naprostý začátečník. K přípravě stačí jen šťouchadlo na brambory a pánvička.
Ingredience
Dvě brambory uvařte doměkka a rozšťouchejte je na kaši. Přidejte dvě špetky soli, jednu lžičku sladké papriky a podle chuti opepřete. Hladkolistou petrželku zbavte stonků, lístky nasekejte najemno a přidejte je do brambor. Všechny ingredience pak zpracujte do homogenní směsi. Tu nakonec sjednoťte dvěma polévkovými lžícemi škrobu a vytvořte tak tvárné těsto, které chvíli hněťte rukou, aby získalo soudržnost a pružnost.
Těsto přemístěte na pracovní plochu a rozdělte ho na 9 stejných dílů. Z každého dílu těsta zformujte malou kuličku.
Do hlubokého talíře nasypejte strouhanku, přidejte k ní jednu polévkovou lžíci jemně strouhaného parmazánu a dochuťte jednou čajovou lžičkou sušené bazalky a všechno promíchejte. Do jiné misky vyklepněte vajíčko, lehce ho osolte a rozšlehejte dohladka. Každý bramborový karbanátek obalte nejprve ve vajíčku, které nechte velmi dobře okapat, a poté ve směsi kořeněné strouhanky s parmazánem.
Pokud chcete, můžete před smažením karbanátky ještě opatřit zajímavým vzorováním. Pokud máte po ruce zajímavě tvarovaný cedník, obtiskněte jej na karbanátek. Pokud ne, použijte prostě stěrku nebo jiný rovný předmět a vytvořte zářezy ve tvaru jednoduché hvězdičky.
Na sporáku rozehřejte velkou pánev s vyšší vrstvou oleje a vložte do ní smažit připravené bramborové karbanátky po obou stranách několik minut dozlatova.
Po dosmažení nechte karbanátky okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a podávejte spolu se svou oblíbenou studenou omáčkou jako chutný předkrm nebo lahůdku k televizi.