Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové koláčky z kynutého těsta

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Bramborové koláčky z kynutého těsta - postup přípravy

Bramborové koláčky jsou oblíbené pro svou vláčnost, jemnou chuť a originální vzhled. Vydrží dlouho čerstvé a můžete je servírovat jako svačinku, předkrm i slaný dezert.

Ingredience pro:
12 kusů
+ -

Těsto

Náplň

Na potření

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V míse smíchejte teplé mléko s cukrem, solí, droždím a zakysanou smetanou. Do vzniklé směsi vsypte mouku a vytvořte těsto, které nechte kynout 40 minut, pod utěrkou, na teplém místě.

2. KROK

Tip: Mouku přidávejte postupně a před použitím ji prosejte. Díky tomu se ingredience lépe propojí a vznikne hladké těsto bez hrudek.

3. KROK

Nyní připravte náplň. Uvařené brambory smíchejte se změklým máslem, solí, pepřem, nasekanou jarní cibulkou a nastrouhaným tvrdým sýrem. 

Poznámka: Oloupané brambory vařte 20 minut v osolené vodě.

4. KROK

Ze vzniklého těsta utvořte 12 stejně velkých kuliček, které odložte bokem. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných částí, z kterých vytvořte bochánky. Z každého bochánku vytvořte placku, do jejíhož středu položte kuličku, kterou do těsta zabalte. 

5. KROK

Naplněné bochánky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je sáčkem a nechte je odpočívat dalších 15 minut. Během této doby si připravte směs na potření. 

6. KROK

Sladkou mletou papriku smíchejte s prolisovaným česnekem a olejem. Vzniklou směsí potřete povrch bochánků, které mírně zploštěte tak, jak to můžete vidět ve videu níže. 

7. KROK

Povrch každého bochánku posypte nastrouhaným sýrem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut.

8. KROK

Poznámka: Bramborové koláčky nechte vychladnout a servírujte je jako předkrm, slaný dezert nebo originální svačinku. 

9. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Ellen’s Kitchen

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů