Bramborové koláčky z kynutého těsta - postup přípravy
Bramborové koláčky jsou oblíbené pro svou vláčnost, jemnou chuť a originální vzhled. Vydrží dlouho čerstvé a můžete je servírovat jako svačinku, předkrm i slaný dezert.
Těsto
Náplň
Na potření
Na posypání
V míse smíchejte teplé mléko s cukrem, solí, droždím a zakysanou smetanou. Do vzniklé směsi vsypte mouku a vytvořte těsto, které nechte kynout 40 minut, pod utěrkou, na teplém místě.
Tip: Mouku přidávejte postupně a před použitím ji prosejte. Díky tomu se ingredience lépe propojí a vznikne hladké těsto bez hrudek.
Nyní připravte náplň. Uvařené brambory smíchejte se změklým máslem, solí, pepřem, nasekanou jarní cibulkou a nastrouhaným tvrdým sýrem.
Poznámka: Oloupané brambory vařte 20 minut v osolené vodě.
Ze vzniklého těsta utvořte 12 stejně velkých kuliček, které odložte bokem. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných částí, z kterých vytvořte bochánky. Z každého bochánku vytvořte placku, do jejíhož středu položte kuličku, kterou do těsta zabalte.
Naplněné bochánky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je sáčkem a nechte je odpočívat dalších 15 minut. Během této doby si připravte směs na potření.
Sladkou mletou papriku smíchejte s prolisovaným česnekem a olejem. Vzniklou směsí potřete povrch bochánků, které mírně zploštěte tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Povrch každého bochánku posypte nastrouhaným sýrem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut.
Poznámka: Bramborové koláčky nechte vychladnout a servírujte je jako předkrm, slaný dezert nebo originální svačinku.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ellen’s Kitchen