Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborový salát se zeleninou zalitý v aspiku

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Bramborový salát se zeleninou zalitý v aspiku - postup přípravy

Vypadá to trochu jako salát a trochu jako želatinový dort. Ve skutečnosti je to vlastně tak trochu obojí. Bramborový salát s hráškem, šunkou a jablky zalitý v želatině vypadá báječně a chutná také tak. Příprava není nijak složitá, a tak si tuhle dobrotu můžete prakticky bez čekání dopřát i vy doma.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Brambory oloupejte a vložte je do velkého hrnce. Očistěte mrkev a rovněž ji celou vložte do hrnce. Vše zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina úplně ponořená, mírně osolte a přiveďte vodu k varu. Vařte zeleninu doměkka. Pak ji slijte od přebytečné vody a brambory i mrkev nakrájejte na jemné kostičky. Hrášek, pokud je mražený, uvařte v mírně osolené vodě. Pokud je z konzervy, nechte ho tak, jak je. Všechnu zeleninu vložte do veliké salátové mísy.

2. KROK

Nakrájejte šunku na kousky, které vám vyhovují podle vaší chuti. Umyjte jablka, osušte je papírovou utěrkou a nakrájejte je na čtvrtky. Zbavte je jadřinců a dužninu nasekejte na jemné kostičky. Ty pak pokapejte citrónovou šťávou a přidejte k nim nakrájenou šunku. Obojí pak přihoďte do salátové mísy k zelenině a všechny přísady velmi dobře promíchejte.

3. KROK

V malé misce připravte zálivku. Smíchejte majonézu se třemi lžícemi zakysané smetany a jednou polévkovou lžící hořčice. Důkladně vidličkou či metlou společně prošlehejte. Přidejte podle chuti sůl a mletý černý pepř a šlehání zopakujte.

4. KROK

V jiné misce rozpusťte podle návodu želatinu v zeleninovém vývaru. Jakmile želatina nabobtná, zahřejte ji, a aniž byste ji přivedli k varu, nechte ji, aby se úplně rozpustila. Hotovou želatinu nechte mírně vychladnout a přelijte ji do připraveného dresingu. Dobře vše promíchejte ve velké salátové míse.

5. KROK

Připravte si jinou velkou misku, kterou vyložte přilnavou potravinářskou fólií. Nalijte do ní polovinu směsi z misky. Na její hladinu vyrovnejte vařená vajíčka a zakryjte druhou polovinou zeleninové hmoty.

6. KROK

Nechte vše alespoň na tři hodiny (nebo ideálně přes noc) ztuhnout do ledničky, aby příchuti proležely a želatina důkladně ztuhla. Hotový aspik opatrně vyklopte z mísy a podávejte jako ozdobu slavnostního stolu. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů