Bramborový salát se zeleninou zalitý v aspiku - postup přípravy
Vypadá to trochu jako salát a trochu jako želatinový dort. Ve skutečnosti je to vlastně tak trochu obojí. Bramborový salát s hráškem, šunkou a jablky zalitý v želatině vypadá báječně a chutná také tak. Příprava není nijak složitá, a tak si tuhle dobrotu můžete prakticky bez čekání dopřát i vy doma.
Ingredience
Brambory oloupejte a vložte je do velkého hrnce. Očistěte mrkev a rovněž ji celou vložte do hrnce. Vše zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina úplně ponořená, mírně osolte a přiveďte vodu k varu. Vařte zeleninu doměkka. Pak ji slijte od přebytečné vody a brambory i mrkev nakrájejte na jemné kostičky. Hrášek, pokud je mražený, uvařte v mírně osolené vodě. Pokud je z konzervy, nechte ho tak, jak je. Všechnu zeleninu vložte do veliké salátové mísy.
Nakrájejte šunku na kousky, které vám vyhovují podle vaší chuti. Umyjte jablka, osušte je papírovou utěrkou a nakrájejte je na čtvrtky. Zbavte je jadřinců a dužninu nasekejte na jemné kostičky. Ty pak pokapejte citrónovou šťávou a přidejte k nim nakrájenou šunku. Obojí pak přihoďte do salátové mísy k zelenině a všechny přísady velmi dobře promíchejte.
V malé misce připravte zálivku. Smíchejte majonézu se třemi lžícemi zakysané smetany a jednou polévkovou lžící hořčice. Důkladně vidličkou či metlou společně prošlehejte. Přidejte podle chuti sůl a mletý černý pepř a šlehání zopakujte.
V jiné misce rozpusťte podle návodu želatinu v zeleninovém vývaru. Jakmile želatina nabobtná, zahřejte ji, a aniž byste ji přivedli k varu, nechte ji, aby se úplně rozpustila. Hotovou želatinu nechte mírně vychladnout a přelijte ji do připraveného dresingu. Dobře vše promíchejte ve velké salátové míse.
Připravte si jinou velkou misku, kterou vyložte přilnavou potravinářskou fólií. Nalijte do ní polovinu směsi z misky. Na její hladinu vyrovnejte vařená vajíčka a zakryjte druhou polovinou zeleninové hmoty.