Bratislavské plecko bez smetany - postup přípravy
Bratislavská plec v základu z kořenové zeleniny je jedno z nejlepších jídel, jaké jste kdy jedli. Obyčejně se zjemňuje smetanou, v tomto receptu od paní Petry Pospíchalové je ale omáčka tak hladká a chutná, že už žádné další ingredience nepotřebuje.
Ingredience
Cibuli nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje a osmahněte na něm cibuli dorůžova. Maso mezitím vcelku podle chuti osolte a opepřete. Přidejte ho do hrnce k osmahnuté cibuli a nechte ho ze všech stran zatáhnout.
Maso v hrnci zalijte rajčatovým protlakem, podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a nechte ho dusit, dokud nezměkne. Mezitím očistěte mrkev a kousek celeru a obojí přidejte v celku do hrnce s masem. Když zelenina mírně změkne (nesmí se ale rozvařit), vyndejte ji z hrnce a nakrájejte ji na kostičky. Uvařené maso vyndejte z hrnce a nakrájejte ho na plátky.
Omáčku v hrnci zahustěte záklechtkou z hladké mouky rozmíchané v hrnku vody. Promíchejte a nechte alespoň 10 minut provařit. Poté omáčku dochuťte solí, kapkou citrónové šťávy a zjemněte kouskem másla.
Pokrájenou mrkev, celer a maso vraťte zpátky do hrnce s omáčkou. Přidejte také konzervovaný (slitý a okapaný) hrášek, nechte je prohřát a podávejte, nejlépe s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.