Budapešťská pusinková roláda s krémem a mandarinkami - postup přípravy
Věřte tomu nebo ne, pusinky nemusí být jen jednotlivé malé dezerty. Budapešťská roláda nemá s maďarským hlavním městem nic společného. Faktem je, že tento dezert vznikl ve Švédsku v 50. letech minulého století. Cukrář Ingvar v Budapešti nikdy nebyl, ale slyšel, že město je známé svou krásou, a tak po něm pojmenoval tento dezert. A stejně jako toto hlavní město, i dezert si můžete užít, protože je lehký, nadýchaný a úžasně sladký.
Ingredience
Nejprve připravte hmotu na pusinky. Za tímto účelem vyšlehejte bílky, dokud nebudou tuhé. Opatrně vmíchejte cukr, vanilkový cukr, mouku a nasekané lískové ořechy. Vložte směs na pusinky do cukrářského sáčku a vytlačte ji na proužky na plech vyložený pečicím papírem. Pásy by měly vytvořit obdélník. Pečte je po dobu 20 minut při teplotě 150 stupňů. Poté nechte vychladnout.
Vyšlehejte smetanu do krémového stavu a rozetřete ji na pusinku. Nahoru položte plátky mandarinek a rolku jemně stočte. Dejte pochoutku do chladničky po dobu alespoň 5 hodin.
Pokud nemáte rádi lískové ořechy, můžete jej nahradit medem. Ozdobte dezert rozpuštěnou čokoládou nebo nasekanými ořechy. A nezapomeňte navštívit cukrárnu Ingvar, když se dostanete do Švédska. Tam můžete ochutnat pravou budapešťskou rolku a zjistit, jak se liší od té vaší. Přejeme dobrou chuť.