Čajový koláč s meruňkovým džemem - postup přípravy
Pokud jste dosud nevěřili, že lze z čaje upéct koláč, připravte si tento recept. Nejen, že je dezert chuťově zajímavý, jeho pečení vám nezabere víc než půl hodiny.
Těsto
Na pečení
Do sklenky vložte dva sáčky silného čaje a zalijte jej 200 ml vroucí vody. Čaj nechte louhovat 10 minut a zatím v míse smíchejte mouku s cukrem.
K suché směsi přidejte džem, olej a vylouhovaný čaj. Do mísy vsypte jedlou sodu a zalijte ji octem. Všechny ingredience důkladně zamíchejte, dokud se nepropojí.
Poznámka: Místo meruňkového džemu můžete použít jakoukoliv jinou oblíbenou příchuť džemu.
Zapékací mísu vymažte tukem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto, které pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut. Po upečení nechte čajový koláč vychladnout a poté jej z mísy vyklopte.
Tip: Zda je koláč upečený, poznáte tak, že do něj několikrát píchnete špejlí. Pokud na ní zůstane těsto, pečte dále. V případě, že vyndáte čistou špejli, máte hotovo.
Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a nařezaný na trojúhelníky.
Tip: Dezert je nadýchaný a skvěle chutná s mlékem, čajem nebo kávou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SUPER KELINCHAK