Celozrnný chléb s otrubami kynutý v lednici - postup přípravy
Pokud chcete ráno snídat čerstvý chléb, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Zatímco budete spát, chléb bude kynout v lednici. Ráno už ho jen strčíte do trouby a můžete hodovat.
Ingredience
Vodu vlijte do mísy a rozdrťte do ní čerstvé droždí, přisypte cukr se solí a zamíchejte. Do směsi vsypejte oba druhy mouky s otrubami a vytvořte těsto.
Poznámka: Trochu mouky a otrub si nechejte bokem na vysypání formy na chléb a posypání těsta.
Za stálého míchání přisypejte do těsta směs koření a přilijte olivový olej. Jakmile je těsto hotové, vyválejte z něj bochánek na vále politým olivovým olejem. Těsto vložte do mísy vymazané olivovým olejem, přikryjte potravinovou fólii a odložte bokem.
Tip: V tomto receptu je použita směs koření se sušenými rajčaty, česnekem a bazalkou. Můžete však použít jakékoliv jiné koření dle vlastní chuti, například kmín.
Formu na chléb vysypejte moukou a otrubami. Na pomoučeném vále následně vyválejte těsto a smotejte ho do tvaru válce. Těsto vložte do formy na chléb, posypejte moukou a otrubami, přikryjte potravinovou fólií a vložte na noc do lednice.
Následující den vyklopte těsto z formy na plech vyložený pečicím papírem a horní část těsta nařežte pomocí žiletky a postříkejte trochou vody.
Poznámka: Těsto je nutné naříznout proto, aby se chléb uvnitř dobře propekl.
Chléb pečte v předehřáté troubě na 240–250 °C po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 220 °C a pečte dalších 20–30 minut, dokud nezačne chléb hnědnout. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce a můžete podávat.
Poznámka: Díky tomuto receptu vytvoříte chléb o váze 750–780 g.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов