Chléb bez hnětení pečený v hrnci - postup přípravy
Při pečení domácího bílého chleba existuje cesta, jak vypustit dlouhé a otravné hnětení. Výsledkem přesto bude krásně nadýchaný chléb, který navíc bude velmi rychle hotový.
Ingredience
V míse smíchejte prosátou mouku, sušené droždí a sůl. Poté přilijte vlažnou vodu a vymíchejte těsto. Pak mísu přikryjte a nechte ho hodinu kynout.
Rozehřejte troubu na 240 °C a dejte do ní rozehřát na 15 minut větší silnostěnný hrnec s poklicí, samozřejmě nesmíte použít nádobí s plastem. Těsto vyklopte na pomoučněný vál, roztáhněte a přeložte proti sobě strany na třetiny. Pak ho otočte o 90 stupňů a zase přeložte. To udělejte asi 4krát a pak z těsta vytvarujte kouli. Během tvarování těsto skládejte do jednoho místa, na které pak bochník položíte. Přikryjte fólií a nechte 15 minut kynout.
Bochník dejte do nahřátého hrnce, přiklopte a na 240 °C pečte 30 minut. Pak sundejte poklici, teplotu snižte na 200 °C a pečte 15 minut. Po dopečení nechte chléb v hrnci zcela vychladnout a poté ho vyndejte a můžete servírovat.