Neuvěřitelně lahodný a snadný recept na domácí chléb

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
120 minut
ČAS VAŘENÍ
45 minut
NÁROČNOST
Snadná

Neuvěřitelně lahodný a snadný recept na domácí chléb - postup přípravy

Nemusíte být mistr pekař, abyste si doma mohli upéct báječný, voňavý chléb. Jestliže navíc rádi připravujete domácí pomazánky, užijete si je s ním lépe než s pečivem z obchodu. Recept přitom není nijak složitý a nepotřebujete na něj ani žádné zvláštní suroviny. Nejtěžší část je tady čekání, až vykyne těsto. Zbytek už je zívačka. :-)
1. KROK

Do misky rozdrobte dvacet gramů čerstvého droždí, které zalijte teplou, nikoliv však vroucí vodou. Přisypejte ke směsi jednu polévkovou lžíci cukru (to odpovídá asi 10 gramům) a dvě čajové lžičky soli (což je asi 7 gramů). Všechny přísady promíchejte tak, abyste vytvořili jednolitou směs. Droždí budete muset lžící utřít o stěny misky, aby se náležitě rozpustilo.

2. KROK

K rozpuštěným ingrediencím v míse ihned a bez čekání přisypejte tři hrnky mouky (to by mělo odpovídat váze kolem 320 gramů, finální množství ale nejspíš budete ještě upravovat podle konzistence těsta). Rukou nebo elektrickým hnětačem prohněťte všechny ingredience dohromady tak, abyste získali soudržné a lepkavé těsto. Mísu s těstem zakryjte přilnavou igelitovou fólií, popřípadě víkem nebo jen čistou bavlněnou utěrkou a nechte asi jednu hodinu na teplém místě stát a kynout. Během této doby by těsto mělo svůj původní objem nejméně zdvojnásobit.

3. KROK

Poté si lehce navlhčete ruce vodou, těsto v míse rukou podeberte a přemístěte ho na lehce pomoučněný vál, kde ho znovu prohněťte a během toho ho zasypejte ještě trochou hladké mouky, kterou zapracujte do těsta. Zformujte z těsta bochníček, který rozdělte na čtyři stejně velké části. Každou z nich prohněťte, rukou rozplácněte na obdélník, který srolujte do válečku a zamačkejte spoj. Bochníček ještě trochu rozválejte a vytvořte šišatý útvar

4. KROK

Vložte hotové šišky na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut stát. Poté nožem vytvořte uprostřed mělkou rýhu, povrch potřete vodou a posypejte moukou vložte chleby do trouby vyhřáté na 200 °C. Na dno vložte nádobku s vodou a takto péct asi 45 minut dozlatova. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 376 hlasů
Nahlásit chybu
141 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
1 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty