Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chlebové placky se sýrem z kefírového těsta

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Chlebové placky se sýrem z kefírového těsta - postup přípravy

Došlo vám čerstvé pečivo? Nechcete však trávit dlouhé hodiny zaděláváním těsta a čekáním, až vykyne? Pak vám určitě přijde velmi vhod skvělý recept na rychlé placky z kefírového těsta, které jsou dokonalou náhradou za komerční pečivo a kromě toho jsou neskutečně lahodné. Připravíte je snadno na pánvi a trvat vám nebudou déle než deset minut.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Vajíčko vyklepněte do misky a metlou ho rozšlehejte. Přilijte kefír a osolte půlkou čajové lžičky soli (případně podle chuti, chcete-li). Znovu metlou důkladně prošlehejte, dokud nezískáte hladkou a jednolitou hmotu.




Do jiné misky prosejte přes sítko 320 gramů hladké mouky, přidejte do ní prášek do pečiva a dobře promíchejte.

Tuto směs pak po částech vmíchejte do kefírové směsi, přidejte lžíci rostlinného oleje a zadělejte hutné a pružné těsto.

Pracovní plochu poprašte trochou hladké mouky a vyklopte na ni těsto. Válečkem ho pak rozválejte do tenké kulaté placky.

Sýr, který máte rádi (my nejraději používáme goudu nebo vysokoprocentní eidam) nastrouhejte na hrubém struhadle a posypejte jím rovnoměrně celou plochu rozváleného těsta. Prsty jemně sýr zamačkejte do jeho povrchu a následně placku stočte do pevné rolády.


Nakrájejte roládu na kousky silné kolem jednoho až jednoho a půl centimetru.

Každý z těchto kousků rozválejte na tenkou kulatou placičku.

Na kamnech rozehřejte na středním ohni pánev s trochou rostlinného oleje a vložte na ni smažit připravené těstové placky. Opékejte je z každé strany několik minut, dokud nezískají krásnou zlatohnědou barvu.

Hotové placky nechte okapat na talíři vystlaném papírovými utěrkami a podávejte nejlépe hned čerstvé, dokud se sýr uvnitř krásně táhne. Placky ale chutnají skvěle i studené, takže si je neváhejte přibalit s sebou ke svačině do školy, do práce či na výlet.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů