Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chlebové placky z jogurtového těsta pečené na pánvi

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Chlebové placky z jogurtového těsta pečené na pánvi - postup přípravy

Potřebujete pečivo, ale obchod zrovna není po ruce? Vlastně není po ruce ani trouba a možná ani chuť na nějaké složité přípravy? Nic z toho ani není třeba. Stačí vám pár základních surovin a obyčejná pánev. Díky tomu vytvoříte báječné chlebové placky, které si určitě zamilujete.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hluboké mísy nalijte 120 ml teplé (ale ne horké) vody. Přidejte dvě lžíce cukru a jednu lžíci sušeného droždí. Míchejte tak dlouho, dokud se všechny přísady ve vodě nerozpustí. Pak je nechte stát 5 minut při pokojové teplotě a nechte kvasinky, aby se aktivovaly a začaly dělat svou práci.

2. KROK

K aktivovanému kvásku prosejte přes jemné sítko hladkou mouku. Přidejte špetku soli, dvě lžíce sušeného mléka, tři lžíce bílého jogurtu a olej. Rukama uhněťte lepivé těsto, přičemž postupně přidávejte dalších 60 ml vody. Výsledkem by mělo být měkké, homogenní, soudržné a mírně lepivé těsto. Vytvarujte z něho kouli, vložte ji do hluboké mísy, jejíž stěny a povrch těsta potřete trochou oleje. Zakryjte mísu přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě hodinu kynout.

3. KROK

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na pracovní plochu, lehce ho prohněťte a rozdělte ho na pět stejně velkých kousků. Z těch zformujte kuličky a každou z nich vyválejte na placku o velikosti pánve a něco silnější než půl centimetru.

4. KROK

Na kamnech rozehřejte suchou pánev, stáhněte oheň na střední úroveň a vložte na ni jednu z placek. Smažte ji z obou stran dozlatova a během toho ji několikrát otočte z jedné strany na druhou. Počítejte s tím, že během smažení docela hodně nabobtnají. Po sejmutí z pánve pak ale o něco splasknou.

5. KROK

Hotové placky ihned po sejmutí z pánve po obou stranách potřete máslem a podávejte nejlépe hned teplé. Chutnat budou skvěle ale i po vychladnutí. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů