Chutný mramorový koláč - postup přípravy
I ten nejzodpovědnější hostitel se někdy dostane do časového presu, a tak je nasnadě naučit se velmi rychlý a chutný moučník, který návštěvu potěší v jakékoliv situaci. Upečte si mramorový koláč, který se hodí jak ke kávě, tak k čaji.
Ingredience
Začněte tím, že si v míse vyšleháte do nadýchané pěny vejce s krupicovým cukrem. Poté přilijte mléko, slunečnicový olej a opět promixujte. Nakonec vsypte vanilkový cukr, prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek.
To rozdělte na polovinu a do jedné z části nasypte kakaový prášek.
Vrstvení těsta do koláčové formy a jeho pečení
Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč, vymažte ji máslem, vysypte moukou a začněte s vrstvením těst. Pomoci si můžete i odříznutým dnem z PET lahve (vytvoříte díky němu pěkné mramorování), které položíte doprostřed nádoby a přes něj nalijete kakaové i vanilkové těsto na střídačku.
Plast nakonec vyjměte, zakápněte doprostřed zbylým těstem a dejte péct do trouby na 25 až 30 minut při teplotě cca 170 až 180 °C.
Servírování mramorového koláče
Upečený mramorový koláč vyjměte z trouby, vyklopte z formy a nechte zcela zchladnout. Posypat můžete moučník i práškovým cukrem. Podávejte pokrájené na menší kusy třeba s kopečkem šlehačky. Přejeme dobrou chuť.
Tipy na vylepšení mramorového koláče
Přijde vám výše uvedený moučník příliš fádní? Pak si jej vylepšete dle libosti. Hodit se bude například do těsta čerstvé a pokrájené ovoce, sladký tvaroh, rozinky, nebo sušené ovoce. Možné je také koláč na povrchu přelít čokoládovou polevou.