Cikánské karbanátky z trouby - postup přípravy
Tento recept je tradiční pochoutkou v maďarsku, ale oblibu si jistě najde také ve vaší kuchyni. Snadno se připravuje a navíc nepotřebujete žádné těžko dostupné ingredience. Vychutnáte si je jako skvělý oběd nebo večeři, kdykoliv dostanete chuť na něco pořádného.
Ingredience
Chleba namočte do mléka a nechte nabobtnat. V robotu rozmixujte na kousky nakrájenou cibuli, česnek, namočený chléb a sůl. Mezitím je potřeba spařit rajčata v horké vodě. Nechte je krátce v ní odstát a poté slijte přebytečnou šťávu. K rajčatům přidejte směs z kuchyňského robota a řádně promíchejte. Na závěr přidejte mleté maso. Celou směs osolte, opepřete a nebojte se přidat i nějaké bylinky navíc. Určitě se vám bude hodit kopr a petrželka, které dodají masu netradiční a velmi zajímavou chuť.
Plech si vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem a dlaněmi tvarujte malé bochánky. Ty poté dávejte na plech a jemně je rozmáčkněte dlaní, abyste vytvořili karbanátek. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a karbanátky pečte asi 30 minut.
Během pečení karbanátky určitě pustí vodu, ale to nevadí, můžete ji pak použít jako výpek nebo se během pečení sama odpaří. Po půl hodině zkontrolujte, že je maso hezky propečené. Hned můžete servírovat.
Karbanátky chutnají skvěle zejména s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Pokud preferujete dietnější přílohy, je nejjistější volbou obyčejný salát, který můžete dochutit dresingem.