Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čínské plněné taštičky z pekingského zelí

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Čínské plněné taštičky z pekingského zelí - postup přípravy

Tradiční masové kuličky balené v taštičkách z pařeného těsta jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů čínské kuchyně. Pokud byste si je chtěli dopřát, ale nechce se vám zadělávat těsto, máme pro vás jednodušší variantu z čínského zelí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hlávku čínského zelí zbavte poškozených okrajových listů a ostrým nožem odřízněte spodní košťál. Listy pak rozeberte od sebe, vyskládejte je do varné misky a přelijte je vroucí vodou tak, aby byly úplně ponořené. Takto je nechte máčet 10 minut, aby změkly a dalo se s nimi dále pracovat.

2. KROK

Mezitím si v míse smíchejte 500 gramů mletého masa se třemi jemně nasekanými cibulemi. Přidejte hrstičku uvařené rýže a zhruba po jedné čajové lžičky soli, pepře, sladké papriky a chilli, případně jiného oblíbeného koření. Přilijte dvě lžíce rajčatové šťávy a všechny ingredience důkladně propracujte do homogenní hmoty. Nakonec přilijte ještě 50 ml rostlinného oleje a směs ještě jednou promíchejte.

3. KROK

Z hotové masové směsi odebírejte kousky o velikosti dlaně a formujte z nich kuličky. Z uvedeného množství ingrediencí by jich mělo vyjít asi 8 ks. Nyní se vraťte zpátky k zelným listům, které slijte a nechte okapat. Vyberte si 8 velkých a pěkných listů, do nichž budete balit masové koule. Z těch zbylých ostrým nožem vyřízněte dlouhou středovou žílu, kterou následně použijete při zavazování balíčků.

4. KROK

Připravte si malý talířek, umístěte na něj jeden list, doprostřed vložte masovou kouli a uzavřete ji do listu. Vrchní část koule zůstane trčet z balíčku ven. Balíček vytvarujte tak, aby se kolem svého ústí zužoval a v tom místě jej obtočte vyříznutou zelnou žílou, kterou zavažte na jednoduchý uzlík. Tímto způsobem zpracujte i ostatní masové koule a zelné listy.

5. KROK

Připravte si velký hrnec s trochou vody a vložte do něj pařáček na vaření knedlíků. Do pařáku vyskládejte připravené zelné měšce a dejte je do hrnce na 30 minut vařit. Hotové měšce podávejte ozdobené snítkou z čerstvé bylinky a nejlépe s pikantní rajčatovou nebo jinou vaší oblíbenou studenou omáčkou.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů