Citronové muffiny - postup přípravy
Muffiny čili košíčky jsou oblíbenou pochutinou po celém světě. Existuje spousta různých variant tohoto drobného pečiva, které může být ochuceno čokoládou, borůvkami, jahodami a nejrůznějším dalším ovocem, případně také různými ořechy, semeny a dokonce i mrkví. My si dnes představíme jeden z nejoblíbenějších receptů na muffiny ochucené citronem. Jsou šťavnaté, voňavé, lehce pikantní a neuvěřitelně dobré. Navíc jsou také snadné na přípravu a vytvoříte je z těch nejdostupnějších surovin.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do misky rozbijte tři vajíčka, přidejte špetku soli, cukr a strouhanou citronovou kůru a elektrickým šlehačem šlehejte střední rychlostí asi dvě minuty. Pak přidejte také citronovou šťávu a olej a ještě chvíli střední rychlostí šlehejte.
V oddělené misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva, přidejte škrob a jedlou sodu a všechny suché přísady vzájemně promíchejte.
Postupně za stálého míchání přisypávejte suchou směs k rozšlehaným a ochuceným vajíčkům. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké a řidší těsto.
Připravte si plech na muffiny, případně obyčejný plech a silikonové košíčky. Zevnitř je dobře namažte máslem a do dvou třetin je naplňte těstem.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a vložte plech s muffiny péct asi na 20 až 25 minut, dokud těsto nevyběhne nahoru a nevytvoří typický hříbeček a jeho povrch krásně nezezlátne. Abyste zjistili, zda jsou správně upečené, můžete použít test zapíchnutým párátkem.
Po dopečení muffiny vyndejte z trouby a nechte je na mřížce vychladnout. Pak je vyjměte z formiček a podávejte posypané moučkovým cukrem nebo ozdobené svou oblíbenou polevou či rozpuštěnou čokoládou.