Čočka na kyselo se smaženou cibulkou - postup přípravy
Uvařit si čočku na kyselo není složité, důležité je, aby změkla a správně se dochutila, což zajistí jednak cibule, jednak ocet. Recept nám poskytla paní Ivana Reisingerová.
Ingredience
Čočku den předem namočte ve studené vodě, aby snáze změkla. V den vaření ji propláchněte a dejte do hrnce tak, aby bylo vody asi jen centimetr nad okraj čočky. Dejte ji vařit na středním plameni.
Pokud by se voda vyvařila, můžete jí trochu přilít. Jakmile bude čočka téměř měkká, přilijte podle chuti ocet, osolte ji a nechte několik minut vařit.
Nakrájejte si jednu cibuli na kostičky a druhou na půlkolečka. Půlkolečka dejte na pánev, přidejte sádlo a zvolna smažte, dokud nebude cibule hnědá.
Kostičky dejte na másle (nebo můžete použít také sádlo) také smažit do hněda. Pak k ní přidejte hladkou mouku a usmažte jíšku. Tou zahustěte čočku v hrnci dle potřeby.
Nechte ještě asi 15 minut provařit, nezapomeňte často míchat. Na čočku dejte smažená půlkolečka cibule a můžete ji servírovat třeba s párkem či volským okem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.