Čokoládovo-pomerančový dort „Tygr“ - postup přípravy
Takovou pochutinu, jako je dort, si mnoho lidí rádo udělá ke všelijakým speciálním příležitostem. Zrovna tento s příznačným názvem „Tygr“ si zamilují nejvíce děti, a to hlavně pro jeho originální vzhled. Rozhodně se ani vy nebudete nudit při jeho tvoření a po rozkrojení při podávání na všechny vykoukne pruhované překvapení.
Těsto
Pomerančový krém
Krém
Poleva
Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků do dvou různých misek. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je dohladka. Poté postupně přidávejte moučkový cukr, neustále šlehejte a tímto stylem pokračujte, dokud nezískáte nadýchaný sníh, který bude tvořit kopečky.
Ke žloutkům ve vedlejší misce přidejte rostlinný olej, kůru a pomerančovou šťávu. Metličkou důkladně promíchejte, dokud se suroviny nespojí. Poté směs postupně přilévejte k vyšlehaným bílkům a opět zašlehejte. Prvních 140 gramů mouky prosejte a přidejte do vyšlehaných vajec, zapracujte metličkou.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do první vmíchejte kakaový prášek a do druhé přidejte zbylých 20 gramů mouky. Obojí míchejte metličkou. Nachystejte si pečicí formu na dort o průměru cca 20 cm. Vyložte ji pečicím papírem a vrhněte se na zábavnou část, tedy tvoření těsta. Postupně obě těsta nalévejte dovnitř lžící a snažte se, aby se nepromíchala a na střídačku tvořila kruhy. V předehřáté troubě na 180 stupňů poté pečte po dobu 40 minut.
Vyjměte těsto z trouby a vyklopte jej vzhůru nohama na předem nachystanou mřížku. Odstraňte pečicí papír a nechejte vychladnout. Horní vrstvu odřízněte tak, aby byl korpus zarovnaný. a poté jej rozdělte na tři stejné pláty.
Na pomerančový krém smíchejte v hrnci kukuřičný škrob s pomerančovou šťávou a nechejte jej provařit do zhoustnutí. Přidejte kondenzované mléko, pomerančovou kůru a opět provařte, vymíchejte metličkou do hladka. Vzniklý krém přelijte do hluboké nádoby a rozmixujte s máslem.
Co se týče obyčejného krému, tak v jeho případě jen dejte smetanu do hluboké mísy, vyšlehejte, přidejte vanilkový cukr, opět vyšlehejte a pak už jen po částech zapracujte moučkový cukr. Na servírovací tác či talíř položte dortovou formu vyloženou acetátovou folií a dejte do ní první plát těsta. Pomažte jej trochou smetany a s pomocí zdobícího sáčku začněte opět tvořit střídavě kruhy z obou krémů.
Postup opakujte a poslední vrstvu krémů zarovnejte stěrkou. Nyní se vrhněte na polevu. Mléčnou čokoládu nasekejte na drobnější kousky, přidejte máslo, mléko a nechejte rozpustit v mikrovlnné troubě. Metličkou vymíchejte do hladka a vršek dortu zalijte polevou. Rovnoměrně ji rozetřete a nechejte dort vychladit v lednici cca 5 hodin, nejlepší je však jej v ní nechat přes noc.
Po vytažení z lednice dort vyjměte z formy a sejměte z něj acetátovou folii. Boky namažte nejprve tenkou vrstvou smetany a poté pomerančovým krémem. Další smetanu smíchejte s kakaovým práškem, dejte ji do zdobicího sáčku a dle libosti ozdobte boky dortu, fantazii se meze nekladou. Na závěr ozdobte dort plátkem pomeranče. Dobrou chuť!