Čokoládový dort bez mouky s mascarpone - postup přípravy
V tomto krásně vypadajícím a lahodně chutnajícím dortu s mascarpone nenajdete ani zrníčko mouky nebo cukru. Vyzkoušejte jednoduchý nízkosacharidový recept, o který se s námi podělila paní Kateřina Sojková.
Na korpus
Na krém
Na ozdobení
V misce smíchejte mandlovou mouku se strouhaným kokosem, práškem do pečiva a xylitolem, erythritolem, případně s čekankovým sirupem (nebo jiným sladidlem podle vašich preferencí). Přidejte pět vajíček a vše dobře promíchejte dohladka.
Na sporáku ve vodní lázni rozpusťte na kousky nalámanou vysokoprocentní čokoládu a vlijte ji do připraveného těsta. Důkladně vše promíchejte a vyklopte těsto do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem. Těsto ve formě nechte asi 10 minut stát, aby se vlhkost nasákla do mandlí a kokosu, a poté dejte dort péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 15 minut.
Zatímco se korpus peče, připravte smetanový krém. Mascarpone vyklopte do misky a začněte ho na nízké otáčky ručním šlehačem šlehat do krémové konzistence. V průběhu šlehání přilévejte smetanu a pokračujte v práci, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém, který dejte prozatím vychladit do lednice.
Když je korpus upečený, nechte ho zcela vychladnout a opatrně ho vyjměte z dortové formy. Jeho povrch potřete připraveným smetanovým krémem. Nechte si rozpustit další kousek čokolády a s pomocí zdobicího sáčku nebo jen polévkové lžíce vytvořte na povrchu dortu ozdobné čokoládové cákance. Ozdobte je čerstvými borůvkami nebo jiným ovocem, posypejte plátky kokosu a ozdobte snítkou meduňky nebo máty.
Ozdobený dort vložte do lednice a nechte ho alespoň 2 až 3 hodiny ztuhnout. Poté dort nakrájejte na porce a podávejte spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.