Čokoládový dort s lahodným džemem ze sladkých meruněk - postup přípravy
Klasický sachr patří mezi nejoblíbenější dorty na světě. Tento čokoládový dort s meruňkovým džemem se skvěle hodí na jakoukoli oslavu, ale také jen pro návštěvu ke kávě nebo pro rodinu na chuť.
Těsto
Náplň
Poleva
Nejprve opatrně oddělte bílky od žloutků. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo o pokojové teplotě šlehejte mixérem 2 minuty. Poté přidejte moučkový cukr a šlehejte další minutu. Do takto připravené směsi můžete opatrně přidat rozpuštěnou čokoládu.
Bez přestání šlehejte a mezitím přidejte jeden žloutek po druhém. Pokračujte ve šlehání. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte je mixérem do světlé pěny. Začněte na nízké rychlosti a postupně ji zvyšujte. Poté postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nezískáte dokonalý sníh.
Do čokoládové směsi přidejte asi polovinu vyšlehaných bílků. Mouku prosejte a vše jemně promíchejte. Přidejte sníh z bílků a těsto znovu jemně promíchejte. Všechny pohyby dělejte pomalu a opatrně. Hotové těsto nalijte do formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 50 minut. Poté nechte vychladnout.
Piškot o pokojové teplotě můžete rozkrojit vodorovně na dvě části. Polovinu piškotu namažte meruňkovým džemem a přiklopte druhou polovinu. Takto připravený ho vložte na hodinu do lednice. Mezitím si udělejte čokoládovou polevu. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Poté ji sundejte z ohně, přilijte smetanu a míchejte, dokud nebude směs hladká. Dort rovnoměrně zalijte polevou a vložte na 4–6 hodin do lednice.