Sladký kynutý pletenec s náplní ze švestkových povidel

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
90 minut
ČAS VAŘENÍ
45 minut
NÁROČNOST
Snadná

Sladký kynutý pletenec s náplní ze švestkových povidel - postup přípravy

Zjistěte, co před námi pekárny tají. Profesionální sladké pečivo nemusí být nijak komplikované. Ba právě naopak. Připravte si doma báječný pletenec s povidly, který je jako stvořený na svačinu do školy či do práce.

Do misky nalijte teplou vodu (nesmí být horká), rozdrobte do ní čerstvé droždí, přidejte 40 gramů cukru a půl čajové lžičky soli a vše důkladně rozmíchejte.

Ke směsi přidejte vanilkový extrakt, 300 gramů hladké mouky, změklé máslo a nejlépe ručně, případně elektrickým hnětačem zadělejte hutné těsto. V případě potřeby můžete přisypat trochu hladké mouky.

Když získáte soudržnou hmotu, vyhoďte ji na pomoučněnou pracovní plochu a ručně hněťte, dokud nezískáte pružné, pevné a nelepivé těsto. Zformujte z něho kouli, vložte ji na talířek, zakryjte jej potravinářskou fólií a čistou bavlněnou utěrkou a nechte v teple kynout asi 10 minut.

Vykynuté těsto položte na lehce pomoučněný vál, jemně rukou propracujte a vyválejte ho válečkem na tenkou kulatou placku. Kráječem na pizzu ji nakrojte na tři díly, které ale nechte na vrchní straně spojené.

Každý plát namažte vrstvou švestkových povidel tak, aby okraje zůstaly volné, přehněte je k sobě a zamačkejte kolem náplně do tří silných pruhů. Spoje důkladně upevněte, aby se nerozbalovaly.




Stiskněte k sobě také konec, u kterého se pruhy sbíhají dohromady, a upleťte z plněného těsta jednoduchý copánek. Když dojdete až na konec, spojte všechny tři pruhy k sobě a velmi pevně je zamačkejte. Oba konce pletence ohrňte nahoru a přimáčkněte je tak, abyste je ještě lépe zajistili proti rozplétání.

Dostatečně velký plech vymažte rostlinným olejem a položte na něj pletenec. Zakryjte ho fólií a utěrkou a nechte 30 až 40 minut odstát a vykynout.

V misce rozšlehejte jedno vajíčko a silikonovou štětkou jím pomažte celý povrch vykynutého pletence. Pokud chcete, posypejte ho před pečením cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 40 až 45 minut.

Po dopečení nechte vychladnout a podávejte.

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 445 hlasů
Nahlásit chybu
108 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
0 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty