Čokoládový dort s máslovým krémem - postup přípravy
Čokoládový dort s máslovým krémem je delikátní a zaujme nejen milovníky čokolády. Díky luxusnímu vzhledu a výtečné chuti můžete dezertem ohromit i na oslavách.
Korpus
Poleva
Na vymazání a vysypání
Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a kypřící prášek do pečiva se solí.
Poznámka: Doporučujeme suché ingredience před použitím prosít, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
Jakmile se ingredience propojí, přidejte k nim vejce, mléko, olej, vanilkový extrakt a za stálého šlehání přidejte nadvakrát vodu. Směs šlehejte přibližně 3 minuty. Poté připravte dva dortové ráfky, které vymažte máslem a vysypte moukou.
Těsto do dortových ráfků rovnoměrně nalijte a oba korpusy pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut. Zatím připravte polevu.
V míse vyšlehejte máslo a přidejte k němu třetinu množství cukru, třetinu kakaa, půlku mléka a vanilkový extrakt. Poté přidejte druhou třetinu cukru, druhou třetinu kakaa, zbytek mléka a nakonec zbytek cukru s kakaem. Následně směs vyšlehejte do hladkého krému.
Oba upečené korpusy nechte 10 minut volně chladnout, poté je vyjměte z dortových ráfků a rozřízněte horizontálně na dvě části. První z nich potřete krémem a přikryjte druhou částí korpusu.
Poznámka: Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení byste měli zakončit krémem, který potřete i po stranách dezertu.
Tip: Zbytek krému můžete nalít do cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí a vytvořit na dezertu zdobení, jaké můžete vidět ve videu níže.
Čokoládový dort s máslovým krémem servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Chcete-li, aby byl dort více osvěžující, můžete ho před podáváním vložit na 20 minut do lednice.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: foodCAST