Čokoládový dort se žloutkovým krémem - postup přípravy
Čokoládový dort se žloutkovým krémem vypadá luxusně a je vhodný na oslavy. Dezert je vláčný, šťavnatý, lahodný a na povrchu ho zdobí křupavá čokoládová poleva.
Krém
Těsto
Poleva
Na pomazání
V rendlíku smíchejte cukr s vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Do směsi přidejte vaječné žloutky s ¼ mléka a ingredience důkladně rozmíchejte.
Tip: Místo vanilkového cukru můžete použít vanilkové aroma.
Následně vmíchejte zbytek mléka a vše znovu promíchejte. Směs zahřívejte na mírném ohni 1–2 minuty, do zhoustnutí. Poté krém přelijte do mísy, vmíchejte do něj změklé máslo a přikryjte ho potravinovou fólií a nechte volně chladnout.
Poznámka: Fólií zakryjte krém tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Nyní si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku s kakaovým práškem, kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky s vejcem a za stálého šlehání, po částech, přidávejte cukr.
Směs šlehejte do zesvětlení a poté do ní vešlehejte zakysanou smetanu a rostlinný olej. Do směsi prosejte suchou kakaovou směs a míchejte, dokud se ingredience nepropojí.
Tip: Místo zakysané smetany můžete použít řecký jogurt.
Těsto vlijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut. Korpus nechte vychladnout, vyjměte ho z ráfku a jeho povrch odkrojte tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Poznámka: Odkrojenou horní část korpusu si ponechte. Budete ji potřebovat k závěrečnému zdobení.
Následně korpus rozkrojte horizontálně na polovinu. Vychladlý žloutkový krém šlehejte 3–5 minut, dohladka a rozprostřete ho na první část korpusu, kterou jste vložili zpět do dortového ráfku bez dna, položeném na servírovacím talíři.
Poznámka: 300 g krému si odložte na závěrečné zdobení.
Na krém položte druhou část korpusu, kterou polijte čokoládovou polevou. Čokoládový dort se žloutkovým krémem nechte v lednici přes noc a druhý den ho pomažte směsí žloutkového krému a kakaového prášku.
Poznámka: Polevu vytvoříte smícháním hořké čokolády a horké smetany.
Zbytek kakaovo-žloutkového krému nalijte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí a na dezertu vytvořte zdobení. Okraje dortu ozdobte rozmixovanou horní částí korpusu, kterou jste na začátku odkrojili.
Tip: Čokoládový dort se žloutkovým krémem podávejte nakrájený na kousky. Servírovat ho můžete s trochou šlehačky, která dodá dezertu svěží chuť a slavnostnější vzhled.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Sophie Mayer