Čokoládový dortík se strouhanými jablky - postup přípravy
Výborný čokoládový dortík s jablky podle receptu od paní Petry Pospíchalové nejen potěší chuťové pohárky, ale také lahodí oku. Neváhejte s vyzkoušením.
Korpus
Krém
Poleva
Vejce s cukrem pečlivě vyšlehejte. Přidejte olej i všechny ostatní suroviny a znovu důkladně vyšlehejte do hladkého těsta. Dortovou formu vymažte máslem, vysypejte moukou a nalijte do ní připravené těsto. To pečte v předehřáté troubě na 170 °C.
Zda je těsto hotové, poznáte podle testu špejlí. Doprostřed formy zapíchněte špejli. Pokud ji vytáhnete suchou, je korpus hotový. V opačném případě ho ještě nechte pár minut dopéct. Hotový a vychladlý korpus seříznete zhruba v polovině.
Připravte si jablečný krém. Oloupaná a nastrouhaná jablka zalijte vodou, přidejte cukr a rum. Poté je rozvařte. Následně přidejte máslo, na kostičky nalámanou čokoládu a také rozdrobený vrch dortového korpusu. Z ingredienci utřete homogenní hmotu.
Vraťte do formy spodní část korpusu a navršte na ni hotovou směs. Nakonec vše nechte dobře vychladit. Na polevu nechte v mikrovlnce či ve vodní lázni rozpustit čokoládu, máslo a lžíci oleje. Vymíchejte hladkou směs. Polijte jí dort, nechte zatuhnout, nakrájejte ho na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.