Cuketové karbanátky se zeleninou - postup přípravy
Pokud chcete ve svém jídelníčku trochu omezit spotřebu masa, ať už kvůli jeho ceně či vašemu přesvědčení, pak vám právě pokrm, jako je tento, velice pomůže. Cuketové karbanátky chutnají totiž tak dobře, že vás ani nenapadne, že by se měly dělat s masem.
Ingredience
Omáčka
Odřízněte z cuket konce a oloupejte je, poté z nich vykrojte (či vydlabejte střed) a zbytek nastrouhejte nahrubo. Dejte nastrouhané cukety do mísy, osolte je, promíchejte a nechejte je odležet na 10 minut. Mezitím oloupejte mrkve a nastrouhejte je nahrubo. Brambory oloupejte, nechejte je chvíli odležet ve studené vodě a také je nastrouhejte nahrubo.
Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a dejte je do mísy, ve které budete tvořit karbanátky. Přidejte k nim mrkev, vymačkejte vodu i z cuket a dejte je také do mísy. Jarní cibulku nasekejte nadrobno a dejte ji do mísy, poté do ní ještě rozklepněte vejce a prolisujte stroužky česneku. Vše důkladně promíchejte. Přisypte ke směsi krupici, na závěr ji osolte, opepřete a opět vše promíchejte. Nechejte těsto odležet na 15 minut.
Mezitím si připravte omáčku. Dejte do misky majonézu, řecký jogurt a prolisovaný česnek. Odřízněte z okurky konce, oloupejte ji a nastrouhejte ji nadrobno, poté ji přidejte do misky. Kopr nasekejte nadrobno a dejte ho do misky ke zbylým surovinám. Důkladně směs promíchejte vidličkou.
Z odleželého těsta začněte tvořit karbanátky a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Rozpalte na pánvi dostatečné množství olivového oleje a karbanátky na něm smažte 3 až 4 minuty z obou stran. Poté je vyskládejte do zapékací formy, dejte je do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 30 minut. Následně je můžete podávat, dobrou chuť!