Další dávka kuchyňských triků, o kterých byste určitě měli vědět - postup přípravy
Vychytávky v kuchyni se hodí téměř při každé činnosti. Vždy totiž existuje něco, co můžeme dělat lépe. Prodlužte trvanlivost svých potravin, a zjednodušte si život i práci s materiály, jako jsou láhve oleje či balení potravinářské fólie. Na to všechno existují jednoduché triky, které vám právě teď odhalíme.
1. Využijte uzávěry obalů opakovaně
Ať už je to vršek od sušenek, či rýžových chlebíčků, anebo odtrhávací víčko od oleje nebo mléka, oba druhy mají i další využití. Než je proto hodíte do koše, zvažte, zda je nebudete potřebovat. Když odtrhnete víčko z rýžových chlebíčků, můžete ho následně otočit vzhůru nohama a prohnout na druhou stranu. Poté, co si odeberete požadovaný počet kousků, jednoduše vložte získané víčko dovnitř obalu a obsah zůstane déle čerstvý. Odtrhávací víčka zase můžete kroužkem na prst vložit dovnitř a použít je tak jako částečnou zátku. Můžete tak obsah láhve či krabice vylévat pomaleji a tenkým pramínkem.
2. Udržte láhev od oleje čistou
Určitě to znáte. Odlijete z láhve olej a pár kapek vždycky přistane na vnějším povrchu, který tak začíná lepit a špinit. Tomu můžete zabránit tak, že vystřihnete křížem otvor buďto ve vatovém tamponku nebo v houbičce na mytí nádobí a jednoduše tento předmět navléknete na hrdlo láhve. Olej tak ulpí v této ochranné bariéře. Stejnou službu prokáže ubrousek omotaný kolem láhve a připevněný gumičkou, kolem které se ubrousek přehne ve vrchní části hrdla.
3. Zabraňte vysychání sýra
Pokud si koupíte sýr v plastikovém obalu, máte vyhráno. Odkrojte tu část, kterou potřebujete, společně s obalem. Vyjměte sýr a obal vraťte zpátky na balíček sýra, čímž jej uzavřete.
4. Vytvořte rolovací balení potravinářské fólie
Každá krabice s potravinářskou fólií je vybavena promačkávacími otvory na každé straně. Pokud budete následovat instrukce, dostane se karton do roličky s fólií a zubatý okraj po otevření krabičky pak slouží jako pomůcka na dotržení fólie. Díky tomu můžete fólii snadno použít, aniž byste zápolili s nůžkami a slepenými kusy fólie.
5. Uložte zelené bylinky v uzavíratelné láhvi
Čerstvá nať zelených bylinek, jakožto i některé druhy plodů snadno uskladníte tak, že je jednoduše vložíte do vzduchotěsné uzavíratelné sklenice, třeba té na zavařování. Dbejte na to, aby byla sklenice čistá a sterilní. Pak jen pevně uzavřete víčko a zjistíte, že takto vydrží obsah i celé měsíce, aniž by se změnila jeho kvalita. Je to malý zázrak!