Dokonalá roláda z kuřecích řízků ve vajíčku se šunkou, slaninou a sýrem - postup přípravy
Chystáte party a hledáte perfektní chuťovku pro své hosty? Anebo jen přemýšlíte o nějakém chutném receptu k obědu či k večeři? Obě role zastane perfektní roláda z kuřecích řízků, kterou se vám právě chystáme představit. Je plná sýra, šunky i voňavého koření a zalitá je zakysanou smetanou. Vypadá skvěle a chutná ještě lépe! Zkuste ji také.
Ingredience
Připravte si formu na biskupský chlebíček, vytřete ji rostlinným olejem a rozložte do ní plátky slaniny tak, aby přečuhovaly přes okraj formy a vzájemně se překrývaly, čímž vytvoří velký souvislý plát a „obal“ pro budoucí roládu. Do misky vyklepněte čtyři vajíčka, přidejte k nim provensálské bylinky a vidličkou je rozšlehejte do jednolité konzistence. Kuřecí prsíčka podélně rozkrájejte na slabé plátky, vložte je do hluboké misky a posypejte je solí a mletým černým pepřem. Zakápněte olivovým olejem a rukou vše promíchejte tak, aby olej a koření obalily všechny plátky masa po obou stranách.
Připravte si vedle sebe dvě misky. V jedné z nich budou vajíčka s provensálskými bylinkami a do druhé nasypejte hladkou mouku. Každý plátek kuřecího masa obalte nejprve v hladké mouce, poté v kořeněném vajíčku a vložte do formy vystlané plátky slaniny. Když vytvoříte jedno patro masových řízků, vyrovnejte na ně plátky šunky. Nastrouhejte sýr na jemném struhadle a posypejte jím vrstvu šunky. Na sýr vyrovnejte další patro kuřecích řízků namočených v mouce a vajíčkách a na ně opět vyrovnejte šunku a zasypejte sýrem. Na něj položte poslední obalené kuřecí řízky.
Vezměte si k ruce misku se zbylým vajíčkem po obalování kuřecích řízků. Přidejte k vajíčkům 3 gramy sladké mleté papriky a zakysanou smetanu a promíchejte do hladké konzistence. Touto směsí pak potřete povrch poslední masové vrstvy ve formě a překryjte ho přečuhujícími částmi slaninových plátků.
Formu s roládou položte na plech a takto vše vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte roládu 1 hodinu, dokud na povrchu krásně nezezlátne. Hotovou dobrotu vyndejte z trouby, vyklopte na tác, nakrájejte na plátky a podávejte samotnou s čerstvou zeleninou a grilovací omáčkou, anebo spolu s bramborovou kaší jako hlavní chod.