Dokonale vláčný a křehký dort s bezé - postup přípravy
Křehký dort proložený ovocnou vrstvou a krémem zní jako fantastická kombinace. Neváhejte a připravte si jeden takový. Pokud se bojíte, že to bude příliš složité, nechte nás vyvést vás z omylu. Tento recept zvládnete hravě, i když nemáte úplně tolik zkušeností s pečením.
Korpus
Bezé
Krém
Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Máslo si nakrájejte na menší kostky, přidejte jej k mouce a prsty rozetřete na drobenku. V jiné míse smíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem a ručním nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte hladkou bílou pěnu. Poté přidejte k drobence a společně vypracujte hladké a pevné těsto.
Připravte si vhodnou zapékací misku a tu vyložte pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.
Nyní se pusťte do přípravy bezé. Bílky si vyšlehejte do tuhého sněhu a poté přidejte moučkový cukr se škrobem. Dejte bokem a vyjměte pekáč s upečeným těstem z trouby. Navrch dejte silnou vrstvu ovocného džemu, dále vyšlehaný sníh, a nakonec nasekané vlašské ořechy.
Snižte teplotu v troubě na 150 stupňů a pečte dalších 30 minut. Mezitím si připravte krém. Vejce vyšlehejte s oběma cukry a škrobem, poté postupně přilévejte horké mléko a míchejte do zhoustnutí. Do této směsi následně opatrně zašlehejte máslo.
Upečený dort vyjměte z trouby a rozkrojte na dvě části. Jednu namažte krémem a druhou přiklopte nahoru. A máte hotovo. Dort dejte do lednice ztuhnout a poté jej nakrájejte na kousky, které servírujte například s kávou nebo čajem.