Domácí aspik z PET láhve s kefírem - postup přípravy
Pokud rádi v kuchyni experimentujete, zkuste si připravit vlastní domácí aspik. Hodí se jako výborná svačina nebo báječně chutný a originální předkrm. Ozdobí i sváteční tabuli, a přitom je neskutečně snadný a zábavný. Jednoduše nakrájíte suroviny, dochutíte je kořením a zalijete kefírem a želatinou. Vypadá to perfektně, chutná ještě lépe. Zkuste to a napříště můžete popustit uzdu své fantazii a přidat mezi suroviny i něco nového.
Ingredience
Uvařte 4 vajíčka natvrdo. Kolečka šunky nakrájejte nejprve na proužky a poté na velice jemné kostičky. Totéž udělejte i s uzenou pečení. Nakládané okurky nakrájejte na plátky a ty nasekejte na kostičky.
Jakmile jsou vajíčka uvařená, slijte z nich vodu a zalijte je novou, ledovou vodou, aby rychle zchladla a dala se z nich snáze oloupat skořápka. Jakmile úplně vychladnou, oloupejte je a kráječem či nožem je nakrájejte rovněž na jemné kostičky. Nakonec nasekejte najemno také čerstvý kopr.
Uzeninu, okurky, vajíčka i kopr vsypte do jedné velké a hluboké mísy. Přidejte lžíci hořčice, trochu soli a granulovaného česneku a vše zalijte kefírem. Ingredience pak velmi dobře promíchejte, přičemž se snažte příliš nerozbít uvařená vajíčka. Rozpusťte čirou želatinu podle návodu a nalijte ji do mísy se smíchanými přísadami. Znovu vše dobře promíchejte.
Připravte si velkou plastovou láhev od minerální vody, z níž odřízněte úzkou část hrdla. Zbytek láhve naplňte právě připravenou směsí uzeniny, okurky, vajíček a koření (pokud máte malou láhev, použijte případně ještě jednu). Jakmile láhev naplníte směsí, mírně s ní ťukněte o pracovní plochu, aby se přísady usadily a unikly z nich bublinky vzduchu, a vložte ji na 1 hodinu do lednice, aby směs vychladla a ztuhla. Hotovou dobrotu vyklopte z láhve, nakrájejte ji na kolečka a podávejte s dokřupava opečeným toustem.