Domácí bagety s česnekovým máslem - postup přípravy
Křupavé bagetky přelité zevnitř či zvenčí česnekovým máslem s bylinkami patří mezi oblíbené druhy pečiva ve všech supermarketech. Možná jste ale netušili, jak snadno si je můžete upéct sami doma. Zkuste to podle receptu od paní Renaty Adámkové.
Ingredience na těsto
Na česnekové máslo
Z vlažného mléka, cukru a droždí vypracujte kvásek, který nechte 15 minut v teple stát, aby se kvasinky aktivovaly. Všechny mouky prosejte do mísy, přidejte 2 lžičky soli a sušenou bramborovou kaši a vše důkladně promíchejte. K této suché směsi přilijte vodu a aktivovaný kvásek a zadělejte hutné a nelepivé těsto. Z těsta zformujte kouli, kterou nechte v míse zakrytou přilnavou fólií kynout alespoň 60 až 90 minut.
Zatímco těsto kyne, připravte si česnekovou nádivku. Oloupejte česnek a hranou nože ho naškrábejte najemno. Smíchejte ho se solí a změklým máslem. Přidejte jemně nasekanou pažitku, petrželku nebo jiné oblíbené bylinky a vše promíchejte na homogenní směs. Tu nechte mimo lednici uležet, než těsto vykyne.
Poté těsto propracujte a rozdělte ho na několik menších kousků, z nichž zformujte šišky. Každou rozválejte na placku, potřete ji po celé ploše připraveným česnekovým máslem s bylinkami a stočte ji opět do válečku. Ten chvíli koulejte po pracovní ploše, aby se těsto dobře uzavřelo. Vytvarované bagety položte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je dalších 30 minut vykynout.
Na povrch vykynutých baget vytvořte žiletkou zářezy, potřete je zbylým bylinkovým máslem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct asi 15 minut dozlatova. Po dopečení nechte bagety zchladnout a podávejte.