Domácí buchty s tvarohovou a makovou náplní - postup přípravy
Nadýchané domácí buchty podle paní Dany L. provoní váš domov a vytvoří tu pravou pohodu. Buchty můžete servírovat ke snídani, ale také jako dezert k odpolední kávě.
Těsto
Tvarohová náplň
Maková náplň
Na vymazání
Na potření
Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte rozdrobené droždí se lžičkou cukru. Jakmile se ingredience propojí a droždí se rozpustí (potrvá to pár minut), smíchejte hmotu s moukou, mlékem, olejem, cukrem, žloutky a solí.
Poznámka: Místo drožďové kašičky můžete použít omládek nebo klasický kvásek.
Z ingrediencí uhněťte hladké, vláčné, nemastné a nelepivé těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 60–90 minut.
Zatímco těsto kyne, připravte si tvarohovou náplň. Nejprve namočte rozinky do horké vody. V jiné misce smíchejte tvaroh s vejcem, cukrem, slitými rozinkami a semínky vanilkového lusku.
Tip: Kdo má rád rumovou chuť, může rozinky den předem namočit do rumu. Vanilkový lusk můžete nahradit vanilkovým aromatem.
Nyní si připravte makovou náplň. Do rendlíku vsypte mletý mák, mléko a cukr. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání ji vařte na mírném ohni 10 minut.
Následně rendlík odstavte z tepla a do směsi vmíchejte marmeládu nebo povidla, citronovou šťávu a skořici. Rendlík zakryjte potravinářskou fólií a jeho obsah nechte volně vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na kousky o hmotnosti 50–65 g, vytvarujte je do kuliček, které nechte dalších 15 minut kynout. Následně z kuliček vytvořte placky, které naplňte dvěma lžičkami náplně a těsto uzavřete.
Bochánky s náplní ukládejte do máslem vymazaného pekáče skladem dolů a jejich povrch potřete olejem nebo sádlem, díky kterým se budou buchty po upečení lépe oddělovat od sebe.
Poté, co pekáče naplníte, přikryjte je čistou utěrkou a nechte jejich obsah kynout dalších 10 minut. Následně domácí buchty pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut.
Tip: Kdo chce, může po upečení potřít buchty rozpuštěným máslem s rumem.
Poznámka: V případě použití omládku nebo chladné teploty v místnosti, kde se buchty nacházejí, může kynutí trvat až 40 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.