Domácí česnekový chléb s česnekovým máslem a parmazánem - postup přípravy
Dokonalé domácí kynuté pečivo, které je víc než jen jídlo. Je to kus vašeho srdce a lásky k rodině, kterou zapečete do těsta a s níž ho potíráte česnekovým máslem s bylinkami. A je to vášeň, s níž strouháte parmazán. Nechte se přenést na prosluněné středomořské břehy a připravte si tuhle parádní dobrotu.
Těsto
Česnekový olej
Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku. Teplou vodu nalijte do hrnku nebo misky a vsypte do ní sušené droždí a lžičku cukru. Promíchejte. Pak přidejte sůl a olej, znovu dobře promíchejte. Nyní nechte tuto směs odpočívat 10 minut na teplém místě, dokud se na jejím povrchu nezačnou tvořit drobné bublinky na znamení toho, že se kvasinky probudily k životu.
Aktivovaný kvásek přilijte do mísy s hladkou moukou, promíchejte a zadělejte hutné a nelepivé těsto. Zformujte ho do tvaru koule, vložte na dno mísy a její stěny i povrch těsta potřete trochou olivového oleje. Vršek mísy pak zakryjte kusem přilnavé potravinářské fólie a nechte 30 minut kynout.
Vykynuté těsto odkryjte, posypejte hladkou moukou a vyklopte na pracovní plochu. Zformujte z něho kulatý a zploštělý bochánek, který vyválejte do tenčí placky o průměru kolem 30 centimetrů. Placku přeneste do plechu vyloženého pečicím papírem, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut odpočinout.
S pomocí nože pak na povrchu vykynutého těsta vytvořte zářezy do tvaru mřížky. Pak do misky nalijte olivový olej, prolisujte do něj tři očištěné stroužky česneku a vsypte jemně nastrouhaný parmazán. Z petrželové nati odstraňte tuhé stonky, lístky nasekejte nadrobno a vsypte je do česnekového oleje. Všechny přísady v oleji dobře promíchejte a natřete je na celý povrch připravené těstové placky. Silikonovým štětcem směs rozetřete rovnoměrně po celé ploše a vložte chléb do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 25 minut.